59% швейцарців проти автоматичної депортації із країни іноземців, засуджених за скоєння злочину. Саме такий результат показав референдум, який у неділю відбувся в державі.


Пропозицію ухвалити такий закон висунула права Швейцарська народна партія. Ініціатива зумовлена занепокоєнням швейцарців через зростання міграції та соціальні проблеми. Партія пропонувала висилати з країни всіх приїжджих, у яких за останні 10 років є два вироки навіть за незначні злочини, зокрема, підвищення швидкості за кермом автомобіля чи суперечка з поліцейським.


«Кожен має право на помилку. Є багато швейцарців, які роблять помилки. Тому я не розумію, чому хтось, хто народився у Швейцарії або чиї батьки приїхали сюди 40—50 років тому і, припустімо, не мають громадянства, а лише дозвіл на життя і роботу, повинні бути вислані з країни. Я вважаю, що це неправильно», — цитує мешканця Женеви Еuronews.


У разі схвалення суперечливої норми вислання загрожувало б чверті населення Швейцарії. Саме стільки у цій країні становлять не громадяни. За словами міністра юстиції Швейцарії Сімонетти Соммаруґи, референдум став дуже важливим днем для країни, який підтвердив дію верховенства права. «Ми не покращили ситуацію з верховенством закону, але виборці змогли його захистити», — цитує Еuronews міністра.


Також швейцарці відхилили ініціативи щодо справедливості «шлюбного штрафу» та впливу спекуляцій цін на продукти, що призводить до голоду в країнах третього світу.


Водночас на референдумі схвалили пропозицію будівництва другого тунелю через Готард як розв’язання проблеми транзиту на час ремонту попереднього.

 

До речі

 

Також цими днями відбулися перші вибори в Ірані після ухвалення ядерної угоди із країнами Заходу, перемогу на яких здобули реформатори. А ось на парламентських виборах в Ірландії урядова коаліція втратила свою більшість.