Така позиція офіційної Варшави після проведених у Брюсселі консультацій на рівні Європейської комісії (ЄК) і Європейського парламенту (ЄП) щодо покращення енергетичної безпеки.


У документі ЄК пропонується поділити Європейський Союз на регіони, для яких обов’язково розробити плани-сценарії на випадок газової кризи. Передбачається, зокрема, що всі з’єднання (інтерконектори) між державами мають бути технічно оснащені так, щоб могли прокачувати газ у зворотному (реверсному) напрямку. В нині діючому розпорядженні ЄК щодо забезпечення газопостачання передбачаються сценарії на випадок виникнення ймовірних проблем з інфраструктурою та пов’язані з ними аварійні ситуації. Тож пропонований проект передбачає зміну основоположного підходу до енергобезпеки — з національного рівня на регіональний. Однак державам-учасницям все-таки дається можливість недотримуватися цього правила, якщо відповідне рішення ухвалить односторонньо керівництво котроїсь із країн такого «енергетично-безпекового регіону». ЄК запропонувала також, щоб на її розгляд надходили «після підписання» «найбільш значущі для енергобезпеки» ЄС комерційні контракти на постачання газу, що стосуються постачальників з понад 40% (розкладеною на кілька угод) часткою ринку.


Ідея регіонального підходу сподобалась офіційній Варшаві, але вона наполягатиме на підсиленні гарантій газової безпеки. Під час подальшого узгодження відповідних євросоюзівських документів польська делегація домагатиметься, щоб нові «енергобезпекові правила» гарантували можливість вільного транскордонного прокачування газу в кризових ситуаціях. Тобто, щоб у рамках «кризових сценаріїв» було розписано рекомендації не лише на випадок проблем з одним конкретним газопроводом в одній із країн спільноти. У Варшаві пропонують подивитись на проблему ширше й передбачити ймовірність повного відключення поставок газу на одному з напрямків, тобто коли через проблеми з головним джерелом постачання блакитного палива буде «заблоковано» цілий регіон.


Ще одна польська вимога: комерційні угоди на постачання газу ЄК має вивчати ще до їх підписання, причому всі, без будь-яких «порогів», частки в ринку. На думку заступника міністра енергетики Міхала Куртики, який очолює польську делегацію на переговорах у Брюсселі, «запровадження порога, що вже викликає багато технічних дискусій, могло б призвести до спроб його обходу». Наприклад, комерційні структури реєстрували б контракти у країні, де немає домінуючого постачальника, а реалізували б поставки в інших країнах.


Пропозиції проходять подальше обговорення на міжурядовому рівні та в Єврокомісії. Важливо, яку позицію матиме Європарламент, котрий на рівні з Радою ЄС відповідатиме за ухвалення нових енергетично-безпекових регулювань.

Варшава.