У дитинстві ми гралися в уряд. Створювали управлінські структури, проводили вибори в парламент, призначали прем’єр-міністра, міністрів... Вінчав ієрархічну структуру, звичайно, президент, роль якого виконував найміцніший пацан Шурка Клюєв. Неслухняним і недбалим він роздавав стусани й відправляв у відставку. Про систему Станіславського ми тоді нічого не знали, але в ролі вживалися міцно, іноді доходило навіть до бійок, як у справжньому парламенті.

Цю нашу давню гру дуже нагадує те, що відбувається у верхівці «ДНР». Тут теж імітується серйозна держава: обирається нібито парламент (народна рада), спікер, призначаються міністри... А над усіма у ролі аятоли товариш Захарченко. Неугодним і неслухняним він щедро роздає стусани, знімає з посад, відправляє у відставку. Днями прогнав міністра закордонних справ Кофмана, який, втім, незрозуміло чим займався, оскільки ніяких іноземних справ у принципі в «ДНР» немає, бо немає зносин з іншими державами. Проте посада — ого! — звучить. А колись із ареопагу були вигнані Ходаковський і Пургін, ще раніше — такий собі Губарєв, котрий оголосив себе народним губернатором...
А тим, хто йому в рота заглядає, Захар щедро роздає нагороди. І як усі, що косять під диктатора, себе при цьому не забуває — груди обвішав хрестами. Щоб жителі стали його підданцями, почав роздачу нових паспортів, впровадивши звання громадянина «ДНР».
У роль грізного правителя Захар вжився міцно й, як писав О. Мандельштам: «Как подкову, дарит за указом указ: кому в пах, кому в лоб, кому в бровь, кому в глаз». А з людьми розмовляє тільки через букву «я»: «Я наказав», «Я розпорядився», «Я дав команду», «Я підписав указ».
Словом, імітація держави відбувається по повній програмі. І це аж ніяк не дитячі жарти. Якщо не зупинити квазідиктатора, він проллє багато крові. На зборах із приводу дня захисника батьківщини він знову, вже вкотре, говорив про намір узяти Київ і дійти до самого Львова. І, чого доброго, піде, знайдуться й такі, хто потягнеться з ним у похід, а зброю підкине наш дорогий північний сусіда. Тож готуйтеся, панове, зустрічати чергового рятівника батьківщини.

Донецьк.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.