Перезавантаження уряду є відповідальністю парламенту та парламентської коаліції. Про це заявив Президент Петро Порошенко під час зустрічі з делегацією Аспен Інституту на чолі з його віце-президентом Еліотом Герсоном.


За словами глави держави, саме парламентська коаліція «має визначитися і щодо кандидатур членів Кабінету Міністрів та керівника уряду, і щодо програми та порядку реформ, які мають бути проведені, і щодо позицій фракцій, які входитимуть до складу цієї коаліції».


«Єдине, що хочу наголосити: в жодному разі я не можу допустити і не допущу дострокових парламентських виборів на цьому етапі. Бо при всьому тому, що декларують окремі політичні лідери і діячі, що вони хочуть перезавантаження, насправді вони намагаються зловити рибу в каламутній воді, насправді вони працюють на дострокові вибори. Ми не маємо ні часу, бо це потребує півроку тотальної бездіяльності і популізму, ні необхідності, бо кращої Верховної Ради у нас не буде. Треба вчитися працювати з цією», — заявив П. Порошенко.


Президент також наголосив, що завдання імплементації реформ вимагають нових лідерів, але нині відчувається певний дефіцит кадрів, які здатні взяти на себе відповідальність за втілення курсу реформ. «Головне, що нам потрібно, — лідери відповідальні, патріотичні, порядні і професійні», — сказав він.


Водночас П. Порошенко висловив переконання, що за трохи більш як півтора року його діяльності на посаді Президента та за понад рік діяльності уряду, попри     низку недоліків, з точки зору реформ зроблено чимало.


Віце-президент Аспен Інституту Еліот Герсон своєю чергою наголосив на тому, що їх заклад, який був заснований у США в  1950 році, нині представлений у багатьох країнах світу та допомагає покращувати державне управління, посилювати роль громадянського суспільства, урядування як на місцевому, так і на державному рівнях для кожного звичайного громадянина. «Ми хочемо побудувати в Україні схожі системи, які працюють у США, поділитися нашими цінностями, поліпшити управління, посилити роль закону та ефективність боротьби з корупцією», — сказав Еліот Герсон. Він також повідомив, що сьогодні розглядається можливість створення в Києві представництва Аспен Інституту та започаткування програм лідерства на базі цієї ініціативи.

 

До речі

 


Фракція «Народний фронт» офіційно звернулася до найбільшої парламентської фракції — «Блоку Петра Порошенка» із закликом якнайшвидше визначитися з підтримкою плану дій уряду.


«Сьогодні перед Україною стоять колосальні внутрішні й зовнішні виклики. Недооцінювати або применшувати їх — безвідповідально. Не маємо права легковажити в цей визначальний момент. Нині Президент, Верховна Рада та уряд просто зобов’язані працювати спільно», — наголошується у заяві фракції «Народний фронт» та зазначається, що прем’єр Арсеній Яценюк запропонував план дій, який передбачає відмову від залаштункового втручання в роботу Кабінету Міністрів.


«Ухвалення плану дій уряду має стати потужним сигналом нашим друзям і партнерам на Заході. Хоч би які політичні дискусії точилися, законодавча і виконавча гілки влади єдині в європейському векторі розвитку країни та прагненні реальних змін», — ідеться в заяві.