Віденський документ — міжнародну угоду держав—учасниць ОБСЄ — слід оновити, заявив під час доповіді в Раді Безпеки ООН міністр закордонних справ ФРН, чинний нині голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмаєр. «Коли ви дивитеся на Україну, Росію, Туреччину, ви є свідками зростаючої військової активності й високого ризику виникнення військових інцидентів між країнами—членами ОБСЄ. І в нинішні часи зміцнення заходів довіри і безпеки важливе, як ніколи», — зауважив він.

Під час звіту ОБСЄ в Радбезі ООН левову частку уваги було приділено конфлікту в Україні та Мінським домовленостям. Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що в ОБСЄ «глибоко стурбовані порушеннями домовленостей про припинення вогню на Донбасі і тим, що на окуповану територію не допускають представників ОБСЄ», і закликав обидві сторони конфлікту виконувати Мінські угоди, повідомляє ВВС.

 

 

Франк-Вальтер Штайнмаєр (на знімку) очікує, що 3 березня, під час зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі, буде досягнуто прогресу з питань безпеки на Донбасі.

Про те, що Росія не виконала жодного зі своїх зобов’язань за Мінськими домовленостями, заявив постійний представник України при ОООН Володимир Єльченко. За його словами, «протягом двох років агресії армія чисельністю в 40 тисяч осіб була сформована на Донбасі, вона фінансується, оснащується і підтримується Росією, командування здійснюється російськими офіцерами». «Ця армія отримала складне сучасне російське озброєння, у мене є дуже довгий список зброї, яке не виробляється в Україні й ніколи не буде вироблятися, і ця зброя ж не з космосу скидається», — цитує дипломата УНІАН. «Ми вважаємо, що неконтрольований сегмент російсько-українського кордону робить лише обмеженим вплив міжнародних заходів, оскільки збройні угруповання, які отримують зброю, можуть прибувати з Росії», — додав він. Також Володимир Єльченко повідомив, що «питання незаконно окупованого півострова залишається на порядку денному, хоч би що про це говорила Росія».

 

***

 

Учора про проблеми з дотриманням прав людини в Україні (зокрема, в окупованому Криму) говорив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який взяв участь у 31-й сесії Ради ООН з прав людини. 3 березня Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднить доповідь з висновками за період з 16 листопада 2015 року по 15 лютого 2016-го.

 

Фото з сайту ООН/Мануель Еліас.