У ніч на 28 лютого співробітники СБУ затримали лідера громадянського корпусу «Азов-Крим» Станіслава Краснова і його супутницю Оксану Шелест. Краснов брав активну участь в акції з блокади Криму, яка стартувала 20 вересня 2015 року.

Наступного дня керівник апарату Голови СБУ Олександр Ткачук заявив, що активіст підозрюється в незаконному зберіганні зброї, а також у роботі на російські спецслужби. Зокрема, в підготовці замаху на одного з лідерів громадянської блокади Криму, а також у намірі «терактами на Херсонщині спровокувати атаку росіян».
Пізніше адвокат затриманого Андрій Мамалига заявив, що його клієнта катували під час допиту, але той відмовився свідчити проти себе. Увечері в понеділок Краснова вивезли з ізолятора в госпіталь СБУ для надання медичної допомоги.
У свою чергу Уповноважений із прав людини Верховної Ради України Валерія Лутковська повідомила, що її представники, побувавши в ізоляторі СБУ, зафіксували тілесні ушкодження на тілі затриманого. «Але питанням розслідування законності чи незаконності цих тілесних ушкоджень повинна займатися прокуратура», — підкреслила вона, додавши, що всі відповідні матеріали вже спрямовано до прокуратури для вивчення.
Командир полку «Азов» народний депутат Андрій Білецький заявив, що готовий узяти на поруки Станіслава Краснова і його дівчину Оксану Шелест. З аналогічною позицією виступив і член фракції БПП Олег Петренко, пообіцявши покинути її лави, якщо не буде надано докази провини голови громадянського корпусу «Азов-Крим».
Учора вдень у Шевченківському райсуді столиці відбулося засідання, де обирали запобіжний захід Краснову та Шелест. Водночас під будинком суду проходив мітинг представників громадянського корпусу «Азов» на підтримку затриманих.
У СБУ пояснили побої глави ГК «Азов-Крим» Станіслава Краснова жорсткими умовами затримання. Про це в телеефірі сказав керівник апарату глави СБУ Олександр Ткачук.
А от на думку прес-секретаря «Азова» Олександра Алфьорова, затримання Краснова — «робота СБУ проти добровольчого руху в Україні». Мовляв, ці дії спрямовано «проти блокади Криму»...
Коли верстався номер, рішення суду з обрання запобіжного заходу Краснову та Шелест ще не було оприлюднено. Подробиці у цій справі читайте в наступному випуску «Голосу України».