Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час перебування у Брюсселі зустрівся із Головою Стортингу Королівства Норвегія Олеміком Томессеном (на знімку). Сторони обговорили перспективи підтримки Норвегією внутрішньої реформи українського парламенту.

 

 

В. Гройсман поінформував, що в рамках втілення Плану дій, презентованого за результатами роботи Місії Європейського Парламенту з оцінки реформ, очолюваної Петом Коксом, перед Верховною Радою стоїть завдання практичної реалізації підготовлених пропозицій із реформування українського законодавчого органу.

 

Під час зустрічі глава парламенту зазначив, що після презентації Плану дій Верховна Рада та Європейський Парламент переходять до другого етапу — його впровадження, у зв’язку з чим він звернувся із проханнями надати мандат для Місії П. Кокса на новий термін для технічного втілення цього Плану. 

 

В. Гройсман зазначив, що наразі очікується рішення щодо продовження спільної роботи Верховної Ради та Європейського Парламенту.

 

Очільник Верховної Ради висловив вдячність європейським партнерам за розуміння необхідності підтримки імплементації цього Плану. «Будь-який добрий план треба втілити в життя. Це непроста справа. Я буду концентруватися на його повній імплементації», — наголосив він.

 

В. Гройсман поінформував, що Звіт Місії П. Кокса містить 52 конкретні рекомендації, спрямовані на підвищення ефективності роботи Верховної Ради. Серед найважливіших із них — пропозиції щодо посилення парламентського контролю, забезпечення взаємодії парламенту з урядом, урегулювання взаємодії коаліції та опозиції, вирішення питань депутатської етики та відповідальності, законодавчого «спаму», оптимізації кількості парламентських комітетів тощо.

 

«Парламентський контроль має бути дуже ефективним інструментом, який давав би можливість підвищити якість урядування і відповідальності», — упевнений В. Гройсман.

 

Очільник парламенту зауважив, що вбачає в цій реформі початок відродження інституційної спроможності у країні. «Реформа Верховної Ради має не лише вплинути на якість управління і роботи законодавчого органу, а й підштовхне інші інституції до змін. Старими інструментами вирішувати нові завдання нереально», — підкреслив В. Гройсман.

Він наголосив також, що внутрішня реформа Верховної Ради виявилася об’єднавчою для всіх політичних сил та висловив оптимізм щодо перспектив її здійснення. «Ідея внутрішньої реформи Верховної Ради об’єднує всіх, багато хто хоче долучитися до її реалізації», — зазначив він.

 

Своєю чергою О. Томессен запевнив у готовності Норвегії продовжувати партнерство з Україною та підтримувати здійснення реформ, а також щодо обміну досвідом функціонування парламенту Норвегії в рамках проведення внутрішньої реформи Верховної Ради.

 

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.