Президент України Петро Порошенко зустрівся з Віце-президентом Європейської Комісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовичем.

 

Вітаючи Віце-президента Єврокомісії з річницею започаткування Енергетичного союзу, глава держави зазначив, що Україна має стати невід’ємною частиною цього об’єднання. 

П. Порошенко наголосив, що Україна віддана впровадженню реформ, у тому числі в енергетичному секторі. «Ми пройшли зиму без російського газу. Завдяки надійності нашого транзиту ми не дозволили шантажувати нас і водночас продемонстрували ефективну взаємодію з Європейською Комісією», — зазначив він. У цьому контексті глава держави висловив переконання, що проект газопроводу «Північний потік-2» — це виключно політичний проект і він має бути заблокований. «Ми розраховуємо на підтримку Європейської Комісії, адже це засіб покарання України за європейські прагнення», — заявив П. Порошенко.

Президент також закликав Європейську Комісію сприяти організації найближчим часом міжнародної конференції на підтримку модернізації газо-транспортної системи України.

Глава держави висловив сподівання, що Верховна Рада в найкоротший термін розгляне проект закону про ринок електричної енергії в редакції, яка була узгоджена з Енергетичним співтовариством.

У свою чергу Віце-президент ЄК високо оцінив проведену в Україні роботу на шляху впровадження європейських реформ та наголосив на тісній взаємодії між Європейським Союзом та Україною в питаннях спільної енергетичної політики і  відзначив значні успіхи України на шляху газової незалежності.

Сторони обговорили подальші кроки задля збільшення енергетичної незалежності та покращення енергоефективності української економіки, впровадження змін у законодавство щодо НАК «Нафтогаз України» та створення умов для залучення іноземних інвесторів в енергетичну галузь України.

Глава держави запросив вище керівництво Європейської Комісії взяти участь у заходах із нагоди 30-х роковин Чорнобильської трагедії у квітні цього року.