Першого березня розпочався прийом заявок на участь у Всеукраїнській акції «7 чудес України: історичні міста і містечка» від представників місцевих громад, громадських організацій, туристичних компаній тощо.

Організатором акції традиційно є фонд Миколи Томенка «Рідна країна». «До участі в акції запрошуються маленькі міста і містечка, що мають значиму історію, зберегли своє історико-архітектурне обличчя та можуть запропонувати хоча б мінімальну туристичну інфраструктуру для відвідувачів», — розповів під час презентації акції народний депутат Микола Томенко.
За його словами, міська влада, туристичні компанії, громадські організації, вищі навчальні заклади міст і містечок можуть подавати документи з обґрунтуванням, чому їхній населений пункт значимий історично, привабливий. Інформацію з описом об’єкта, фотографіями та координатами треба надіслати на електронну адресу іnfo@7chudes.іn.ua протягом трьох місяців.
М. Томенко повідомив, що 1 червня цього року оргкомітет акції оголосить 21 фіналіста, після чого розпочнуться прес-тури до визначених міст і містечок. 27 вересня, у День туризму, за результатами опитування експертів та інтернет-голосування буде оголошено сімох переможців та трьох спецномінантів. Про них буде знято фільми, виготовлено різну поліграфічну продукцію з метою їх популяризації серед туристів. А досвід попередніх етапів показує, що відвідуваність переможців акції зросла майже на третину.
Парламентарій висловив сподівання, що за результатами акції вдасться показати історично визначні міста й містечка з усіх регіонів країни, в тому числі Донецької та Луганської областей.

Довідково

На попередніх етапах акції «7 чудес України» визначено «7 історико-архітектурних чудес України», «7 природних чудес України», «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» та «7 чудес Києва». Про переможців вже відзнято 40 пізнавальних фільмів, які транслюються на телеканалах. Також їх можна переглянути онлайн і скачати на офіційному сайті 7chudes.іn.ua.

 

 

 

Народна артистка України Наталія Сумська, голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, ініціатор акції, засновник фонду «Рідна країна» Микола Томенко, генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина, директор Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» Олександр Харченко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.