У Мінську стартували чергові переговори щодо Донбасу. Вчора зібралася Тристороння контактна група. Про деталі перемовин сторони поки що не повідомляють. Однак Київ очікує прогресу в питаннях звільнення полонених та розмінування територій у так званій сірій зоні. А вже сьогодні в Парижі домовлятимуться про врегулювання конфлікту глави МЗС «нормандської четвірки». Одним з ключових питань на цій зустрічі буде проведення виборів на Донбасі.
Утім, як стверджують експерти, головною позицією української сторони у цих переговорах є питання виведення російських військ, бойовиків і техніки з території Донбасу та передача контролю над кордоном. Саме від цього залежить реальний прорив в процесі мирного врегулювання. Однак поки що Москва на цей крок не йде і дедалі більше нагнітає ситуацію в зоні АТО.
Генсек ОБСЄ Ламберто Заньєр днями заявив ЗМІ, що режим припинення вогню стає дедалі менш стабільним. «Нині кількість порушень у деяких районах зростає. Це вже більш ніж порушення — це стрілянина із застосуванням важкого озброєння», — повідомив він.
При цьому українські військові повідомляють не тільки про обстріли, а й про спроби бойовиків штурмувати позиції ЗСУ на різних ділянках лінії зіткнення. За даними прес-центру АТО, за останню добу зафіксовано понад 50 обстрілів. Укотре ворог гатив з різних видів зброї в Опитному, Пісках та Авдіївці. Неспокійною була ситуації в районі Мар’їнки та Красногорівки. Порушуючи Мінські угоди, терористи гатили з мінометів у Талаківці, Чермалику, Гнутовому та Невельському.
Речник адміністрації Президента Андрій Лисенко повідомив про збільшення провокацій з боку незаконних збройних формувань на сході країни. «Традиційно перед такими важливими зустрічами (переговори у Мінську. — Авт.) спостерігаємо ескалацію конфлікту. Ми вже не рахуємо, скільки зроблено обстрілів, але ми точно знаємо, що є і загиблі, і поранені», — зазначив він.