На засіданні колегії виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України під головуванням директора виконавчої дирекції Фонду, голови колегії Валерія Акопяна (на знімку) було підведено підсумки діяльності Фонду за 2015 рік, а також визначено першочергові завдання.

На початку засідання директор виконавчої дирекції Фонду Валерій Акопян зазначив, що Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у повному обсязі виконує свої зобов’язання перед сотнями тисяч потерпілих на виробництві та членами їх сімей, чим вкотре засвідчив свою потужність і надійність як провідника активної соціальної політики в державі. Це, безперечно, головний здобуток Фонду в минулому році.
Продовжив свій виступ Валерій Акопян аналізом справ фінансових, бо їх стан найбільш наглядно демонструє усі існуючі тенденції.
У 2015 році передбачався розмір доходів у сумі 6 млрд. 849 млн. грн. Надійшло їх в обсязі 6 млрд. 667 млн. грн., що становить 97,3% від плану. Отже, недоотримали 182 млн. грн.
Порівняно з 2014 роком доходи зросли на 3,3%. Видатки ж за звітний період збільшилися майже на 20% та становили майже 7,1 млрд. грн.
Основним джерелом надходжень до бюджету Фонду, як відомо, є внески страхувальників. На початок 2016 року їх кількість становила 1 млн. 671 тис. осіб.
На початок року сума несплачених платежів до Фонду становила 817 млн. грн. Порівняно з початком 2015 року цей показник скоротився на 3,8 млн. грн., а це лише піввідсотка від загальної суми. Недоотримання у тому числі становить 647 млн. грн., що на 9,4 млн. грн. менше порівняно з початком минулого року.
Основними складовими є: недоїмка з гірничих підприємств — 603 млн. грн.; банкрутство та ліквідація страхувальника — 32 млн. грн.; недоїмка з економічно активних підприємств — майже 9 млн. грн.; недоїмка з підприємств установ виконання покарань — майже 2 млн. гривень.
В. Акопян наголосив, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.2015 року внесено зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якими нівельовано диференціацію розміру єдиного внеску відповідно до класів професійного ризику виробництва страхувальника та встановлено фіксовану ставку єдиного внеску в розмірі 22 відсотки.
Це майже удвічі менше порівняно з середнім розрахунковим розміром єдиного внеску, який був до ухвалення згаданого закону.
Як наслідок уже у січні поточного року фактичні надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві за часткою єдиного внеску 3,886% становили 356,6 млн. грн., що на 63,4 млн. грн. менше порівняно з січнем 2015 року.
З метою збалансування доходів та видатків Фонду в умовах зменшення розміру єдиного внеску виконавчою дирекцією Фонду надано пропозиції уряду з приводу пропорцій розподілу єдиного внеску за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування щодо встановлення частки єдиного внеску, яка розподілятиметься до Фонду, у розмірі 6,5397 відсотка. Приємно констатувати, що Кабінетом Міністрів України ухвалено позитивне рішення з цього питання і затверджено вищезазначену частку для Фонду.
Майже 95 відсотків отриманих у 2015 році доходів було спрямовано на відшкодування шкоди, заподіяної працівникам унаслідок ушкодження здоров’я чи в разі смерті.
За 2015 рік з бюджету Фонду потерпілим (членам їх сімей) виплачено 6,3 млрд. грн., що на 1,2 млрд. грн., або 22,5% більше, ніж у 2014 році.
Станом на 1 січня 2016 року Фондом здійснюється нарахування щомісячних страхових виплат майже 222 тисячам осіб. Ця кількість порівняно з 2014 роком зменшилася майже на 15 відсотків.
Таке зменшення кількості осіб, які отримують страхові виплати, зумовлено тим, що Фонд не в змозі виконувати повною мірою свої функції на території, яка не контролюється українською владою.
У структурі страхових виплат, здійснених у 2015 році, основна частина припадає на щомісячні страхові виплати — це 6 млрд. грн., або майже 95% від загальної суми виплат, а також одноразову допомогу — 269 млн. грн. (понад 4%).
Слід зазначити, що середньомісячний розмір страхової виплати на одного потерпілого становив 1815 грн., що на 412 грн., або 29,4% більше порівняно з 2014 роком.
Внаслідок проведеного в січні 2015 року перерахунку з 1 березня 2014 року середній розмір щомісячних страхових виплат потерпілим та членам їх сімей в Україні збільшився на 116,3 грн., або на 7,9%.
Перерахунок проведено майже 265 тис. осіб. Для осіб, які тимчасово переміщені з окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції, перерахунок здійснювався за місцем їх тимчасового проживання.
Також протягом 2015 року Фондом проведено індексацію грошових доходів понад 99 тис. потерпілих, які мають на це право.
Внаслідок чого середній розмір їхніх щомісячних страхових виплат збільшився на 368 грн. Загальна сума витрат на індексацію в звітному році становила 439 млн. грн., що у понад 7 разів більше, ніж у 2014 році.
Починаючи з серпня 2014 року, виконавчою дирекцією Фонду запроваджено механізм продовження щомісячних страхових виплат потерпілим (членам їх сімей), які тимчасово виїхали із зони проведення антитерористичної операції, за місцем їх тимчасового проживання.
За 2015 рік до робочих органів виконавчої дирекції Фонду з цього питання звернулося майже 76 тис. внутрішньо переміщених осіб, зокрема, з Донецької області — майже 47 тис. осіб, з Луганської — 29 тис. осіб.
Протягом звітного періоду Фонд проводив виплату щомісячних страхових сум 1,6 тис. потерпілих, що проживають за межами України в країнах, з якими укладено міжнародні угоди та передбачено здійснення страхових виплат і надання соціальних послуг. Цим особам за звітний рік було виплачено понад 35 млн. грн.
Важливим напрямом діяльності Фонду є медико-соціальна реабілітація, відновлення здоров’я та працездатності тих людей, які в результаті отриманих на виробництві травм чи професійних захворювань стали інвалідами праці.
Згідно із оперативними звітними даними протягом 2015 року в закладах охорони здоров’я було проліковано та забезпечено медичною реабілітацією 12 244 потерпілих на виробництві.
Лікарськими засобами та виробами медичного призначення за 2015 рік в аптечних закладах було забезпечено 16 828 осіб.
Санаторно-курортне лікування за звітний період пройшла 7 721 особа, яка отримала інвалідність внаслідок трудового каліцтва.
Протягом року 4 965 потерпілих на виробництві були забезпечені протезно-ортопедичними виробами.
Спеціальні засоби пересування (візки) отримали 240 потерпілих.
Протягом 2015 року виплати на спеціальний медичний догляд отримали 867 інвалідів, на постійний сторонній догляд — 3 020 осіб, на побутове обслуговування — 3 731.
Загалом для забезпечення потерпілих медико-соціальними послугами використано понад 308 млн. грн., у тому числі понад 19 млн. грн. на послуги для 2 368 внутрішньо переміщених осіб.
Також вагомим нашим здобутком 2015 року в напрямі соціальної реабілітації людей з інвалідністю стало продовження започаткованої фондом традиції з проведення щорічних спартакіад серед інвалідів праці.
Свідченням непересічної уваги українського суспільства до спартакіади стали вітання, адресовані Президентом України, Головою Верховної Ради України.
Одним із основних показників стану охорони праці є рівень виробничого травматизму та професійної захворюваності.
У 2015 році порівняно з 2014 роком кількість страхових нещасних випадків зменшилася на 8% — з 4999 до 4592, кількість смертельно травмованих осіб скоротилася на 6,3% (з 384 до 360).
Як свідчить аналіз, серед причин нещасних випадків домінують організаційні, які призвели до майже 3 тис. випадків, а це 65% від їхньої загальної кількості. З психофізіологічних причин сталося майже 24% нещасних випадків, з технічних причин — понад 11%.
Основною травмонебезпечною галуззю економіки традиційно є добувна промисловість і розроблення кар’єрів. Кількість травмованих тут становить майже 21% від загальної кількості травмованих в Україні.
Крім того, високим залишається рівень травмування на транспорті, у сільському, лісовому та рибному господарствах, у металургійному виробництві і, як не дивно, у сфері охорони здоров’я.
У 2015 році порівняно з 2014 роком кількість професійних захворювань скоротилася в Україні на 36%, або на 988 випадків — з 2752 до 1764.
У структурі професійних захворювань чільні місця належать хворобам органів дихання — 49% від загальної кількості в Україні, захворюванням опорно-рухового апарату — 32%, вібраційній хворобі — 7%, хворобам слуху — 4%.
Найбільше професійних захворювань зареєстровано в добувній промисловості — 77% від загальної кількості в Україні, що на 35% менше порівняно з минулим роком.
На початок 2016 року в робочих органах виконавчої дирекції Фонду фактично працюють 398 страхових експертів з охорони праці.
Наші представники на місцях взяли стовідсоткову участь у роботі комісій з розслідування нещасних випадків та профзахворювань.
Робочі органи виконавчої дирекції Фонду активно долучаються до опрацювання та впровадження системи управління охороною праці на підприємствах, їхня кількість у 2015 році становила понад 16 тис., що на 69%, або у 1,7 разу більше порівняно з 2014 роком.
Взято участь у роботі майже 6 тис. комісій з питань охорони праці підприємств, 16 тис. комісій з перевірки знань з питань охорони праці працівників, у розробленні 12 тис. нормативних актів з охорони праці підприємств.
З метою надання роботодавцям постійної допомоги у вирішенні питань збереження здоров’я людини та забезпечення безпеки праці протягом року страховими експертами надано 34,5 тис. консультацій з питань охорони праці та страхування від нещасних випадків.
Також Валерій Акопян акцентував увагу на важливій нормотворчій роботі, яку проводить Фонд за нинішніх складних обставин.
Виконавчою дирекцією Фонду опрацьовано низку законопроектів, пов’язаних з процесом реорганізації Фонду, посиленням ролі страхових експертів з охорони праці, відновленням проведення щорічного перерахунку сум щомісячних страхових виплат тощо.
Фонд всіляко підтримує законодавчі ініціативи, що спрямовані на захист прав потерпілих на виробництві, дотримання гарантованих конституційних прав громадян та принципів загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Директор виконавчої дирекції Фонду Валерій Акопян підсумував, що виконавча дирекція Фонду й надалі захищатиме інтереси потерпілих на виробництві, членів їх сімей, вирішуватиме комплекс проблемних питань для забезпечення функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування та її розвитку.