Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) критикує європейські країни через недостатні зусилля у боротьбі із мігрантським загостренням і запровадження додаткових обмежень стосовно перетину кордонів. Речник управління Адріан Едвардс заявив, що Європа зараз перебуває «на порозі гуманітарної кризи, яку сама провокує», повідомляє «Радіо Свобода».

За даними Організації Об’єднаних Націй, понад 130 тисяч біженців перетнули Середземне море в січні та лютому. Це значно більше, ніж за всю першу половину 2015 року.
Особливо гостро сьогодні наплив мігрантів відчуває Греція. УВКБ ООН також наголосило, що умови, в яких у країні живуть 24 тисячі біженців, призвели до нестачі їжі, води і притулку. А це в свою чергу розпалює напруженість і сутички. «Держава не справиться із цією ситуацією самотужки», — сказав Едвардс.
Нагадаємо, що в понеділок ЄС збирається на екстрений саміт, де, зокрема, буде представлено план надання фінансової допомоги найбільш постраждалим країнам. Лише Греція просить 480 млн. євро, щоби впоратися з кризою.
«Нам доводиться мати справу з проблемою, яка поглинає сили країни, яка поглинає сили уряду і перетворюється на слабкість всього ЄС. Схоже, що Європейський Союз не може дати собі раду з критичними проблемами і знайти ефективне рішення, справедливо розподіливши вагу», — цитує грецького прем’єра Алексіса Ципраса Euronews.
В Управлінні ООН у справах біженців нагадують, що торік ЄС зобов’язався переселити майже 66 тисяч мігрантів із Греції до інших країн. Станом на зараз, відбулося переселення лише 325 осіб.

Вл. інф.

Фото з сайту ООН (ЮНІСЕФ).