Група адвокатів подала позов до окружного суду в Токіо на трьох керівників енергетичної компанії ТЕРСО (Tokyo Electrіc Power), яка є оператором аварійної АЕС «Фукусіма-1». Колишнього керівника компанії Цунехіса Кацумата і двох його заступників Сакає Муто та Ітіро Такекуро звинувачують у службовому недбальстві, яке призвело до смерті людей та завдання великих збитків економіці й суспільству.

В обвинувальному висновку йдеться: керівники компанії ще до великого східнояпонського землетрусу 11 березня 2011 року мали дані досліджень про те, що в районі АЕС хвилі цунамі можуть перевищувати 10 метрів і що це може спричинити катастрофічні наслідки для станції, однак не потурбувалися про створення належного рівня безпеки атомного об’єкта. А тому — винні в руйнаціях, радіаційному забрудненні навколишніх територій та смерті людей. Тепер окружний суд чекає пояснень від очільників ТЕРСО.
Мешканці регіону не вперше звертаються до правоохоронних органів з вимогою закликати до відповідальності керівників компанії-оператора, а з ними й керівників відповідних міністерств та відомств на чолі з тодішнім прем’єр-міністром Японії Наото Каном. Однак ці спроби досі не були успішними. Суди відмовляли в провадженні, мотивуючи тим, що керівники ТЕРСО не могли передбачити землетрусу, а тому не причетні до аварії на АЕС «Фукусіма».
Ініціатори подання справи на керівників ТЕРСО до суду передбачають, що топ-менеджери компанії й цього разу намагатимуться довести свою непричетність такими саме аргументами, однак вони підготували додаткові документи, свідчення та факти, які досі не фігурували у справі, і мають намір їх оприлюднити.
11 березня виповниться п’ять років відтоді, як у північно-східній частині острова Хонсю стався землетрус магнітудою 9,1 бала. За ним по узбережжю вдарила величезна хвиля цунамі (найбільша висота її біля міста Міяга сягала 40 метрів, в районі АЕС «Фукусіма» — 13 метрів), що вивело з ладу систему охолодження реакторів на АЕС. У трьох працюючих реакторах сталося розплавлення палива. Аварія призвела до великого радіаційного забруднення та виселення з радіаційної зони 80 тисяч осіб. За ці роки компанія ТЕРСО виплатила 40,6 мільярда доларів за завдані аварією збитки.

Токіо.