Проти бюрократичної сваволі, занепаду економіки та медицини люди на Херсонщині «голосують ногами». Не вступаючи в жодні перемовини з чиновниками, цілі сільські громади налаштовуються на «втечу» з тих районів, які вважають для себе абсолютно безперспективними.

 

«Першою ластівкою» стало село Каїри, три з лишком тисячі мешканців якого навідріз відмовилися створювати об’єднання громад на базі районного центру — селища Горностаївки. І висловили цілковиту готовність об’єднатися із селищем Любимівка, в сусідньому Каховському районі. Причому «втікачі» запевняють: цей крок — добре продумане рішення, а не спонтанний протестний акт.

У мешканців села Каїри остаточно увірвався терпець, коли районна влада стала ще торік настійливо пропонувати «добровільно-примусові» входини до об’єднання у складі майже трьох десятків сіл із центром у тій таки Горностаївці. Порахували, і вийшло, що на ці тридцять сіл лише два члени об’єднання сяк-так спроможні себе утримувати. Отже, новостворена громада стільки злиднів у краще життя просто не витягла б, зізнається голова села Каїри Анатолій Тарасенко. «Вивчили чотири варіанти об’єднання і обрали той, що з центром у Любимівці, — каже він. — Це всього сім населених пунктів, компактно розташованих уздовж узбережжя Каховського водосховища. Є можливість спільно розвивати рекреаційну сферу, до того ж у нас є потужне сільськогосподарське виробництво, а в Любимівці — кілька переробних цехів та підприємств. І добиратися туди всього якихось дев’ятнадцять кілометрів».

Процес уже «запустили». Селищний голова Любимівки Сергій Коновалов каже, що економічна та соціальна сфера тут за потреби цілком подужає обслуговування сусідів.

— Маємо всього по два: дитсадків і шкіл, лікарських амбулаторій, навіть бібліотек дві. Є комбікормовий завод, масло- та сироробний цехи, а магазинів аж дев’ятнадцять. У нас не селяни тікають до великих міст, а мешканці Каховки переїжджають до Любимівки. Адже в райцентрі житло коштує вдвічі-втричі дорожче, ніж у нас, а дорога займає заледве хвилин десять, — розмірковує Сергій Коновалов. — З проїздом також жодних проблем: автобус із Каховки їде до Каїр саме повз Любимівку, і домовитися з АТП, аби він робив у нас додаткову зупинку, можна легко.

У Горностаївській райраді та райдержадміністрації коментувати «втечу» Каїр не хочуть, нагадуючи, що об’єднання громад — справа добровільна. Втім, якщо приклад одного села за принципом «прориву греблі» наслідуватимуть інші, то з громадами можуть піти й кошти державних субвенцій, що їх виділяють з бюджету на медичне обслуговування, освіту, культуру, соціальний захист та «комуналку».

Херсонська область.