Позавчора у Львові стартував матч за звання чемпіонки світу з шахів. Чинна володарка титулу українка Марія Музичук (рейтинг ФІДЕ — 2563) захищає корону в поєдинку проти лідера світового рейтингу китаянки Гоу Іфань (2668).


Першу партію білими грала львів’янка. Протистояння завершилося нічиєю на 31-му ході.


Регламент передбачає 10 партій з контролем часу ФІДЕ (90 хвилин на 40 ходів і 30 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд за кожен хід починаючи з першого).


У разі нічийного рахунку переможницю назве тай-брейк, де спочатку зіграють чотири партії з контролем 25 хвилин + 10 секунд на хід.


Якщо рахунок залишиться рівним, то суперниці зіграють дві партії з контролем 5 хвилин + 3 секунди на хід, за нічиєї — ще дві партії; якщо п’ять міні-матчів у бліц не виявлять переможницю, то буде проведено вирішальну партію, в якій білі отримують 5 хвилин, чорні — 4, трисекундна добавка починається з 61-го ходу, нічия на користь чорних.


«Шахтар» справу вже вирішив


Футбол. Кубок України. Перші матчі 1/4 фіналу. 2 березня.


«Ворскла» (Полтава) — «Шахтар» (Донецьк). 0:4. Голи: Коваленко, 4, Феррейра, 55, Кучер, 58, Веллінгтон Нем, 80.


«Ворскла»: Непогодов, Сімінін, Даллку, Дитятьєв, Пердута, Чеснаков, Скляр, Ребенок, Ткачук (Довгий, 76), Бартулович (Хльобас, 64), Коломоєць (Баранник, 67). Тренер — Василь Сачко.


«Шахтар»: П’ятов, Срна, Ордець, Кучер (Матвієнко, 72), Шевчук, Малишев, Степаненко (Веллінгтон Нем, 62), Марлос (Едуардо, 62), Коваленко, Тайсон, Феррейра. Тренер — Мірча Луческу.


Вилучено Дитятьєва, 60 (два попередження).


Рефері — Анатолій Абдула (Харків).


Полтава. Стадіон імені Олексія Бутовського. 7 000 глядачів. 7 градусів.


Те, що «Шахтар» нині перебуває в добрій формі і чудовому настрої, підтвердив і поєдинок у Полтаві. Та й клас команд, нехай не ображаються полтавчани, сьогодні дуже різниться. Підвів «Ворсклу» Дитятьєв, виявивши нестриманість і неповагу до рефері. Втім, якби не сталося цього епізоду, то навряд чи це істотно вплинуло б на результат, бо «гірники» в той момент уже забили три м’ячі.


Інтрига живе


«Волинь» (Луцьк) — «Зоря» (Луганськ). 1:1. Голи: Богданов, 18, Тотовицький, 23.


«Волинь»: Неділько, Никитюк, Міха, Шабанов, Польовий, Богданов (Логінов, 81), Кравченко, Мемешев, Гуменюк (Дудик, 74), Хомченко (Чепелюк, 46), Козьбан. Тренер — Віталій Кварцяний.


«Зоря»: Шевченко, Каменюка, Чечер, Сіваков, Чайковський, Сухоцький, Гордієнко, Ліпартія (Любенович, 76), Тотовицький (Пауліньо, 61), Петряк (Караваєв, 46), Будківський. Тренер — Юрій Вернидуб.


Рефері — Ярослав Козик (Мукачеве).


Луцьк. Стадіон «Авангард». 


3 200 глядачів. 4 градуси.


Після зимової перерви «Волинь» недолічилася аж п’ятьох основних виконавців, котрі з різних причин залишили команду. Але Кварцяний у старті новачків не випустив. У дебюті зустрічі команди обмінялися небезпечними моментами.


Міг відзначитися лучанин Козьбан, але не поцілив з гострого кута. А потім луганчанин Тотовицький зробив небезпечну навісну передачу з флангу. Але її перехопив Неділько. І голи команди забили в такій само послідовності. Рахунок ударом здалеку відкрив Богданов. Минуло трохи часу, і Тотовицький вразив ворота господарів, ефектно пробивши головою.


Після перерви більше боротьби було в центрі поля. Хоча заради справедливості слід сказати, що частіше атакувала «Зоря».