Іван ПИЛИПЧИНЕЦЬ (Фанчиково Закарпатської області):

«Що робить держава для збереження та розвитку виноробної галузі? Чи планують спростити ліцензування для виноробів?»

Міністр аграрної політики та продовольства Олексій ПАВЛЕНКО (на знімку):

— Міністерство налаштовано на системне реформування законодавства у сфері виноробства та адаптацію його до європейських стандартів. Ідеться, зокрема, про визначення правил класифікації винних сортів винограду, дотримання стандартів ЄС в маркуванні та представленні продукції, захист географічних назв тощо.

Запущено процес дерегуляції галузі. Пропонуємо скасувати ліцензування на оптову торгівлю невеликим виноробам, які виробляють продукт із власної сировини. За участі експертів та громадських організацій ми розробили відповідний законопроект. Документ погодили з усіма зацікавленими органами виконавчої влади і зареєстрували у Верховній Раді. Очікуємо розгляду в профільних парламентських комітетах та результативного голосування.

Також працюємо над спрощенням ліцензування винного виробництва. Майже півтори сотні документів, необхідних для старту цього бізнесу, забагато навіть для радянської економіки. Європейський підхід вимагає радикального спрощення процедур, особливо для невеликих підприємств.

Після ухвалення змін до Закону «Про виноград та виноградне вино» суб’єкт господарювання зможе самостійно затверджувати технологічні інструкції, нові марки, встановлювати гарантійні терміни зберігання готової продукції. Пропонуємо скасувати проектну документацію на виноградні насадження.

Крім того, міністерство та Державна фіскальна служба опрацьовують зміни до Закону «Про державне регулювання обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» щодо електронного ліцензування та скорочення кількості ліцензій».

Записав Сергій МЕЛЬНИК.

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання до народних депутатів, очільників парламентських комітетів, міністрів та керівників інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».