Учора Голова Верховної Ради Володимир Гройсман перебував із робочим візитом у Королівстві Нідерланди. У його рамках у Гаазі відбулися зустрічі з Прем’єр-міністром Королівства Нідерланди Марком Рютте, керівництвом двох палат парламенту королівства Хадіджею Аріб та Енном Фліерманом та членами комітетів у закордонних справах обох палат, з Головою Міністерства закордонних справ Бертом Кундерсом.


Володимир Гройсман і Марк Рютте обговорили хід реформ в Україні, ситуацію на Донбасі, а також інтеграцію нашої держави у європейську спільноту. Голова Верховної Ради наголосив, що європейські устремління України потребують підтримки, що надасть додаткового стимулу об’єднанню політичних сил і суспільства загалом.

 

На шляху виконання Угоди про асоціацію


Під час зустрічей з керівництвом двох палат парламенту Королівства Нідерланди Хадіджею Аріб та Енном Фліерманом, а також членами комітетів у закордонних справах обох палат Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив на тому, що реалізація Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом дасть нам змогу побудувати сучасну, демократичну, європейську країну.


В. Гройсман зазначив: Революція Гідності, що відбулася в Україні два роки тому, стала наслідком відмови тодішнього керівництва від підписання цього документа. Голова Верховної Ради підкреслив, що нова влада, обрана після революції, підписала Угоду про асоціацію і йде «шляхом її виконання». Очільник парламенту наголосив, що цей документ, зокрема, передбачає проведення реформ у різних сферах, які сприятимуть перетворенню пострадянської країни, якою була Україна до цього часу, в європейську державу.


Голова Верховної Ради зауважив, що Україна здійснює реформи в умовах агресії на Донбасі та окупації Криму. Він зазначив, що внутрішнім викликом є проблема корупції. При цьому В. Гройсман підкреслив прогрес на шляху її подолання. Зокрема, звернув увагу на те, що Верховна Рада прийняла рішення, якими «створила всеохоплюючі механізми боротьби з корупцією» та реалізує судову реформу. Учасники зустрічі торкнулися питання російської агресії відносно України, а також перебігу виконання Мінських домовленостей. Очільник парламенту підкреслив, що Україна докладає зусиль для їх виконання. Водночас В. Гройсман наголосив:

«Кожного дня російські найманці з російською зброєю обстрілюють українську територію». Україна ж при цьому, підкреслив він, залишається мирною, демократичною країною. Очільник парламенту звернув увагу на необхідність виконання російською стороною взятих на себе зобов’язань в рамках Мінських домовленостей.


Учасники зустрічі також висловилися за посилення міжпарламентської співпраці двох держав. «Стосунки між нашими країнами на парламентському рівні набувають нового значення», — підкреслив В. Гройсман.


Нам необхідно відчувати солідарність та мати підтримку


У Гаазі, під час зустрічі Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з Головою Міністерства закордонних справ Королівства Нідерланди Бертом Кундерсом (на знімку), сторони обговорили питання перспективи лібералізації Європейським Союзом візового режиму для нашої країни та продовження політики санкцій відносно Російської Федерації. Ішлося також про запланований референдум у Нідерландах щодо схвалення угоди про Асоціацію Європейського Союзу та України.

 


Говорячи про запланований на 6 квітня референдум, керівник парламенту наголосив: Угода про асоціацію між Європейським Союзом та Україною не становить жодної загрози для країн Європейського Союзу, але є дуже важливою для відчуття українськими громадянами підтримки їх європейського вибору. «Два роки тому багато з тих, хто вийшов на вулиці захистити свій європейський вибір, загинув. Люди продовжують гинути і зараз. Допоможіть нашим громадянам захистити свій вибір», — підкреслив він.


В. Гройсман зазначив, що Україна переживає «складні часи», у зв’язку з «серйозними внутрішніми та зовнішніми викликами», серед яких — російська агресія. «Це гібридна війна, — сказав він. — Україна потерпає одразу від кількох видів агресії — військової, інформаційної, економічної. У цей час нам дуже важливо мати солідарність з нашими друзями та відчувати їх підтримку», — заявив глава парламенту. Водночас очільник українського законодавчого органу закликав зберегти санкції Європейського Союзу відносно Росії. «Продовження санкцій коштуватиме Європі мільярд, а домовленості з агресором виллються їй у десятки мільярдів», — підкреслив В. Гройсман. Він зазначив, що Україна виконує свої зобов’язання, передбачені Мінськими домовленостями, у той час як Росія систематично їх порушує.


Сторони також торкнулися питання перспектив лібералізації візового режиму Європейським Союзом для України. «У нас залишилося два технічні питання, — підкреслив Голова Верховної Ради. — Думаю, до кінця цього місяця ми їх вирішимо, і дуже розраховую на вашу підтримку».


Натомість Б. Кундерс зазначив, що два роки тому був на Майдані разом з послами країн Бенілюксу. «Для мене очевидно, що це був вибір українського народу на користь Угоди про асоціацію. Позиція уряду Нідерландів -захищати підпис, який ми поставили під угодою», — наголосив голова МЗС Нідерландів.


Б. Кундерс погодився з тим, що Росія порушує Мінські домовленості, а також тим, що існує прямий зв’язок між виконанням Мінських домовленостей і питанням збереження санкцій. «Нам треба стояти на цій основі», — підкреслив він. Голова МЗС Нідерландів зазначив, що питання продовження санкцій Європейського Союзу відносно Росії будуть обговорюватися саме під час головування Нідерландів у Європейському Союзі. У цей час також стоятиме питання лібералізації візового режиму між Україною та Європейським Союзом.


Міністр закордонних справ Нідерландів окремо подякував В. Гройсману за його роботу на чолі Міжвідомчої комісії з розслідування причин катастрофи Боїнга МН17. «Дякую за ваш персональний внесок, особливо в перші часи і дні після катастрофи. Ми ніколи цього не забудемо», — заявив Б. Кундерс. У відповідь В. Гройсман, говорячи про розслідування, яке проводить голландська сторона щодо катастрофи Боїнгу МН-17, зазначив, що це «справа честі довести розслідування до завершення», а «винні мають бути обов’язково покарані».


Б. Кундерс позитивно оцінив рівень співпраці між двома країнами. «Вважаю, що відносини між нашими країнами дуже добрі», — заявив він та зазначив, що Нідерланди підтримують економічні та політичні реформи в Україні.

 

Дослівно

 

 

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:


«Звичайно, ми стурбовані через референдум. Однак поважаємо ваше право, ваші закони і сподіваємося, що громадяни Нідерландів зроблять правильний вибір».


Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

 

На знімку: зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з Прем’єр-міністром Королівства Нідерланди Марком Рютте.
 

 

Під час зустрічі Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з керівництвом двох палат парламенту Королівства Нідерланди Хадіджею Аріб та Енном Фліерманом. 


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.