Учора в Комітеті Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства обговорювали проект закону про житлово-комунальні послуги (№ 1581-д), який готується до розгляду в другому читанні. До членів робочої групи долучилися народні депутати, представники органів державної влади, наукового середовища, громадських організацій.


Серед пропозицій, які лунали на засіданні, обговорювали перспективи передачі управління будинками від ЖЕКів до менеджерів-управителів. Зокрема, заступник голови парламентського комітету Альона Бабак зауважила: «Управителі — це фактично ті самі ЖЕКи, але ми запроваджуємо нові прозорі принципи роботи, визначення ціни, укладання договору зі співвласниками, можливість його розірвання». Учасники зібрання погодилися запровадити на рівні закону атестацію управителя-менеджера на добровільних засадах. Окрім того, на думку законотворців, у договорі мають бути відокремлені витрати на адміністрування управителя від витрат на утримання будинку та його обслуговування.


«Інформація про будинок має бути відкритою для кожного споживача. Управитель має надавати щоквартально звіт про відповідні нарахування, кількість виконаних робіт, вартість кожної послуги. Має бути доступ до всіх найнятих підрядників. Споживач повинен мати можливість ознайомитися з такою інформацією на його вимогу», — зазначила Альона Бабак. За її словами, нині обговорюється пропозиція про укладання договорів з управителями, які обиратимуться на конкурсних засадах органами місцевого самоврядування на три роки з наданням споживачам права розірвати його в будь-який час, якщо співвласники будинку визначили іншого управителя самостійно або створили ОСББ.


«До кінця березня цей законопроект мають відпрацювати в робочій групі, а потім винести на розгляд комітету. До кінця квітня документ потрапить до сесійної зали», — сказала народний обранець.

 

 Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак і помічник народного депутата Руслан Голуб.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.