Напередодні зустрічі глав МЗС «нормандської четвірки» у Парижі Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі домовилася про заборону навчальних стрільб у 30-кілометровій зоні уздовж лінії зіткнення та розмінування території.

 

«Представники окремих районів Донецької і Луганської областей разом із представниками збройних сил РФ регулярно проводять такі навчання. Постріли під час таких навчань мають провокаційний характер і можуть спричинити відповідну реакцію точно так, як і залпи гармат під час бойових дій. Крім того, СММ ОБСЄ фіксує усі постріли, які мають місце уздовж лінії зіткнення.


Слід зазначити, що Україна не веде навчань у цій частині Донбасу», — повідомила у Фейсбук прес-секретар представника України в контактній групі Леоніда Кучми, зазначивши, що ця угода набуває чинності з 4 березня 2016 року.


Друге рішення, ухвалене 2 березня в Мінську, стосується технічних аспектів завершення розмінування на 12 погоджених ділянках уздовж лінії зіткнення. Від України документи підписав Леонід Кучма, від ОБСЄ -Мартін Сайдик, від Росії — Борис Гризлов. До зустрічі в рамках «нормандської четвірки» документи мають бути завізовані ватажками бойовиків «ДНР/ЛНР» Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким. Однак автографи на даних паперах (юридичної сили в рамках міжнародного права вони не мають) не роблять ці «колегіальні рішення» обов’язковими до виконання...


Чергові домовленості, погоджені в мінському форматі, прокоментував начальник прес-служби Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов: «Йдеться про всі види навчань, у яких застосовується зброя. Це пов’язано, насамперед, з тим, що друга сторона конфлікту, не знаючи про те, що інша сторона проводить навчання в цій зоні, наражається на небезпеку».


Гарантом дотримання сторонами конфлікту цих домовленостей виступатиме спільний центр з контролю і координації за участі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. За словами Селезньова, верифікація вестиметься за тими самими схемам, що були раніше при домовленостях про відведення важкого озброєння і озброєння певних калібрів.


Судячи з оперативних зведень із зони бойових дій, російсько-терористичні угруповання в середньому по півсотні разів на добу порушують режим припинення вогню, якого було досягнуто в рамках Мінських домовленостей. При цьому гібриди останнім часом активно застосовують нібито раніше відведену зброю забороненого калібру. Але ці факти лише викликають занепокоєність у спостерігачів, кардинальних рішень щодо них у столиці Білорусі не приймається.


В інтерв’ю «Голосу Америки» заступник помічника міністра оборони США Майкл Карпентер, у віданні якого перебувають питання, пов’язані з Україною, Росією і Євразією, заявив, що США спостерігають «значне» посилення сутичок на сході України. За його словами, незважаючи на торішню угоду про припинення вогню, ЗСУ втратили не менше 430 осіб у сутичках із сепаратистами. При цьому Росія постачає на український Донбас важке озброєння, навчає і керує сепаратистами за допомогою «сили, яка присутня в східній Україні», зазначив Карпентер.


А от за столом переговорів країна-агресор ні за що не відповідає й не бере на себе відповідальності за ті рішення, які там колегіально ухвалюються. Росія у Мінську грає роль поблажливого миротворця. Але при цьому на міжнародному рівні трактує ці, по суті, джентльменські угоди з вигодою для себе. І питання виборів на Донбасі, що нині лобіюється Кремлем за підтримки «європейських партнерів» в обхід перших пунктів мирного плану (припинення вогню, виведення іноземних військ, контроль над кордоном), тому яскравий приклад. Ми стали заручниками Мінських домовленостей, точніше, їх інтерпретацій.