Правду кажучи, ситуація в Запоріжжі й раніше особливо не вказувала на наявність революції у країні. Тільки й того, що євромайданівці мітингували під облдержадміністрацією, а сепаратисти — біля пам’ятника Леніну. Більш помітною і, якщо можна так сказати, всеохоплюючою ознакою часу стали черги біля банкоматів десь у лютому. І ось тепер усе потроху стихло.
В області тим часом, здається, вгадали із керівництвом. Голова облдержадміністрації Валерій Баранов — досвідчений управлінець, і тому місцева номенклатура без зайвих дебатів його сприйняла. Але він ще й політик, тому швидко знайшов спільну мову і з тією частиною активу Євромайдану, яка намагається не розхитувати й так розхитану ситуацію. Підставою для наведених таких висновків стали результати чергової сесії Запорізької облради. Голова останньої — ставленик попереднього керівника області Олександра Пеклушенка — Віктор Межейко, не встаючи з лікарняного ліжка, подав у відставку.
Сама ж рада ухвалила відозву, в якій, зокрема, засуджується вторгнення російських військ в Україну, а також будь-які прояви сепаратизму. Зауважимо, що йдеться про раду, яка ще недавно була в авангарді всіх сепаратистських ініціатив, котрі роками благословлялися, коли не напряму владним київським центром, то через відповідні партійні структури.
Сьогодні регіон живе звичним життям, і, схоже, всіх найбільше турбує процес подолання донецько-єнакієвського спадку в Запоріжжі. Адже останній поки що фактично домінує в комунальній галузі обласного центру. Бо, нагадаємо, не лише масово призначалися кадри зі сторони на посади керівників відповідних міських підприємств, а й запроваджувалися схеми грабунку міської скарбниці. Зокрема, під час виступу на засіданні однієї з комісій міськради керівник КП «ЕЛУАШ» (утримання доріг) заявив, що все — від бензину і до асфальту — його підприємству повинна була поставляти донецька фірма, яка на кожному літрі пального мала 60 копійок зверху...
У непростих умовах працює обласна прокуратура. Адже «кадри, які вирішують все», залишилися на місці — практично у тому само складі, коли відомство слугувало якимось допоміжним офісом місцевого «смотрящего». Новий прокурор області Олександр Шацький (до речі, один із лідерів запорізького Євромайдану) поки що ініціював дорозслідування найрезонансніших справ. Серед них і ДТП за участю п’яного майора міліції, який 4 січня 2013 року врізався позашляховиком у «Запорожець» і вбив у ньому вагітну жінку. Фактично з нуля доведеться починати і справу «запорізьких паламарів», а точніше — справу про вибух у Свято-Покровському храмі 28 липня 2010 року. Прокурор вважає: зібраного, передусім адвокатами «паламарів», матеріалу достатньо, аби вибудувати життєздатну версію і ретельно її опрацювати, щоб довести справ до суду.
Запоріжжя.