Опішня — загальновизнана столиця українського гончарства, унікальний куточок України, в якому з давніх-давен процвітає й розвивається споконвічне ремесло. А ще він приваблює неповторною красою та мальовничою природою. Щороку тисячі людей відвідують селище, щоб дізнатися про історію, культуру та звичаї українського народу. Туристи прагнуть потрапити до Національного музею-заповідника українського гончарства, де відвідувачам пропонують цікаві та змістовні екскурсії та майстер-класи. Кожному, хто бажає долучитися до виготовлення глиняних виробів, власноруч створити «шедеври» з опішнянської глини, допомагає прекрасна гончарівна — Олена Мороховець.

Проводячи майстер-класи, вона із задоволенням ділиться секретами своєї майстерності. Гончарний круг, в’язка глина — і від делікатних доторків рук народжується справжній витвір мистецтва. Чи ж це не диво! «Якщо захотіти, то всього можна навчитися», — каже талановита майстриня. Поціновувачі прадавнього ремесла з вдячністю вигукують: «Добре, що в Україні є майстри, яким є що показати, а нам є на що подивитися, порадіти та набратися снаги!»
Мисткиня є творцем сучасної опішнянської майоліки. Власноруч виготовляє за гончарним кругом форми посуду, декорує їх і випалює в муфельній печі. Сама доля привела Олену в Опішню. По закінченні відділу гончарства Опішнянської філії Решетилівського СПТУ № 28 у 1990-му працювала на заводі «Художній керамік», в «Колегіумі мистецтв», де разом з малювальницею Іриною Мирко створила унікальну колекцію гончарних виробів, яка стала основою постійної виставки молодих майстрів «Опішнянське диво».
Працюючи майстром науково-дослідного відділу археологічної кераміки Національного музею-заповідника українського гончарства, художниця створює чудові роботи дрібної пластики: зооморфні скульптури та народну іграшку, оздоблюючи їх ліпленим декором, від чого роботи видаються фантастичними та казковими. Виготовлені гончарівною в народному стилі вази, тарелі, столові сервізи, супники витончені й досконалі. Кожна робота, створена в опішнянських традиціях, неповторна, оригінальна та довершена. Вироби Олени Мороховець увійшли до золотого фонду Національного музею-заповідника українського гончарства і гідно презентують сучасну кераміку Опішні.
Талановита майстриня — учасниця всеукраїнських виставок, конкурсів, симпозіумів, фестивалів та ярмарків народного мистецтва. Її вироби зберігаються в музеях України та зарубіжжя, у приватних колекціях. Нещодавно Олена відсвяткувала свій день народження. З цієї нагоди гончарська книгозбірня музею-заповідника організувала виставку публікацій про життєвий і творчий шлях самобутньої художниці.
Майстриня сповнена творчої наснаги, наполегливо й успішно відроджує гончарну культуру, примножує художні традиції опішнянської землі та з нетерпінням чекає нових відвідувачів музею, щоб разом з ними долучитися до таїни глини-чарівниці. Національний музей-заповідник українського гончарства з радістю прийме кожного, хто схоче ближче пізнати цей чарівний куточок Полтавщини, славетний центр культурної самобутності України.

Ольга КАРУННА, Галина ПАНАСЮК, співробітники Гончарської книгозбірні Національного музею-заповідника українського гончарства.

Полтавська область.

 

 

 

На знімку: Олена Мороховець зі своїми роботами. 

Фото надано авторами.