9 березня у Києві в ресторані «Шевченко» (на Подолі) відбудеться гала-концерт фіналістів конкурсу «Ше. Пісня» на найкраще акустичне виконання пісень з «Кобзаря». Ідея проста, адже «кобзар» дослівно означає «збірка пісень». Сам конкурс виконавців напередодні ювілею Поета було проведено в Інтернеті Оргкомітетом молодіжного фестивалю «Ше.Fest».

«Нам треба продовжувати творити Шевченкіану, незважаючи на те, чи є річниці та круглі дати, чи їх немає. Важливо інтерпретувати та адаптовувати тексти ХІХ століття в наш час. Це необхідно і для сприймання українського класика молодим поколінням, і для перепрочитання «Кобзаря». Дуже символічним є те, що презентуємо цю творчість на день народження Шевченка», — коментує один із організаторів концерту Юлія Капшученко-Шумейко.
Участь у конкурсі взяли фактично всі міста країни. Надходили заявки з Києва, Львова, Вінниці, Полтави, Запоріжжя, Чернігівщини, Одеси, Кіровограда, Чернівців, Дніпропетровська, Черкас, Луцька, Донеччини.
Заявки приймались і від молодих бардів, і від професійних музикантів. Зокрема своє бачення Шевченка представили такі знані колективи, як «Телері», «Тарасова Ніч», «ДельТора», «СонЦе», «Територія Світла», «Теорія Простору», «Go-A», «Оркестр Гарррного Настрою», «Саймай», «Своїм Шляхом» та інші. Загалом надійшло майже 50 заявок від різних виконавців.
Десятку фіналістів оргкомітет оголосить сьогодні, 5 березня.
Роботи оцінює конкурсна комісія у складі Сергія Василюка (лідер гурту «Тінь Сонця»), Віталіка Калініченка (лідер гурту «ВЕРЕМІЙ»), Ярослава Джуся (лідер «Шпилястих Кобзарів») та інших музикантів.
До фіналу відберуть 10 учасників, пісні яких увійдуть до акустичного збірника CD-формату. П’ятеро найкращих виконавців візьмуть участь у фінальному гала-концерті та нагородженні статуеткою «Ше.Пісня».
Вхід вільний. До речі, меню ресторану «Шевченко» розроблено на основі кулінарних смаків Тараса Григоровича. Сам він умів і любив готувати народні страви (приміром, борщ із сушеними карасями).

Вл. інф.