Верховна Рада України має відновити контроль над діяльністю виконавчої влади з метою підвищення якості рішень, що приймаються. Про це в ефірі одного з провідних телеканалів заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Можливість контролювати міністрів щодо виконання їхніх планів і завдань, за словами глави парламенту, одне з найголовніших питань, що стоїть на порядку денному реформування Верховної Ради.

 

Підвищити рівень відповідальності та культури

 

Він зауважив також, що посилення контрольної функції парламенту передбачено, зокрема, внутрішньою реформою Верховної Ради, Дорожньою картою та Планом дій, розробленими у співпраці з Європейським Парламентом та презентованими під час «Українського тижня» у Брюсселі.


Серед інших положень реформи: запровадження змішаних тижнів роботи парламенту, зміна системи голосування, забезпечення можливостей ведення діалогу всередині коаліції, визначення статусу опозиції та інші. «Це все ті інструменти, які на виході дадуть якісний продукт, якісні закони», — зауважив В. Гройсман.


Крім того, очільник Верховної Ради зазначив, що українському парламенту потрібно підвищувати рівень політичної відповідальності і культури. «Треба говорити не про відсотки на виборах, не про те, хто стане міністром одним чи іншим, а про план, який може об’єднати», — зазначив він.


В. Гройсман поінформував, що на початку квітня розпочне роботу Місія Європейського Парламенту щодо технічного впровадження презентованого Плану дій щодо реформи Верховної Ради за фінансової підтримки Європейського Союзу. Відповідні рішення були прийняті спільно з Президентом Європейського Парламенту М. Шульцем. «Розуміння у цих двох питаннях є. Ми продовжимо цю роботу», — зазначив Голова Верховної Ради.


За його словами, більшість керівників фракцій підтримують рішення, передбачені Звітом Місії Європарламенту з оцінки потреб. «Політики усвідомлюють свою відповідальність і, думаю, ми зможемо вийти на конкретні рішення», — зазначив він.


«Як Голова Верховної Ради України маю разом із громадянським суспільством, колегами — народними депутатами — змінити цю систему. Коли прийде новий парламент, новий голова, вони працюватимуть у зовсім інших умовах. Це, вважаю, для мене сьогодні виклик», — наголосив В. Гройсман.

 

Безвізовий режим

 

Водночас, торкнувшись питання лібералізації візового режиму для України, Голова Верховної Ради зауважив, що Європейський Союз ухвалить відповідне рішення у 2016 році. «Можливо, навіть у першому півріччі. Це залежить від Єврокомісії та Європарламенту», — сказав В. Гройсман. Водночас він зазначив: про відповідне рішення його запевнили найвищі посадові особи Європейського Союзу.


Глава парламенту підкреслив, що станом на перше січня Україна виконала всі завдання щодо виконання Плану дій із лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. Разом із тим, сказав В. Гройсман, залишаються два питання, які потрібно вирішити. Зокрема, щодо створення Національного агентства з питань запобігання та протидії корупції та внесення технічних змін до закону про електронні декларації.


Він зазначив, що чинна редакція цього закону, яка передбачає кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних, «робить усіх злочинцями — це просто радянський підхід».


«Цей закон потрібен Україні, тому що чиновники мають бути відкритими, публічними, декларувати все своє майно та своїх близьких. Цей закон має бути таким інструментом, який не дозволить красти і збагачуватися майном», — наголосив В. Гройсман. Очільник Верховної Ради зазначив, що представники експертного середовища України та Європейського Союзу врегулюють питання електронного декларування, Верховна Рада до кінця місяця ухвалить відповідні поправки «і після того безвізовий режим буде прийнято». Керівники фракцій готові голосувати за відповідні поправки, зазначив В. Гройсман.


Також очільник Верховної Ради висловив сподівання, що уряд у свою чергу зробить усе належне, аби сформувати Національне агентство з питань запобігання та протидії корупції.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

 

Цитата

 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман:

 

«Маємо контролювати уряд — це та функція, яка ніколи не виконувалася українським парламентом. І я хотів би порушити це питання і реалізувати його».