«Не зважайте на різні інтерпретації. Жодних висновків не погодили. Наша позиція — спочатку безпека», — написав на своїй сторінці у Твіттері міністр закордонних справ України Павло Клімкін, коментуючи заяви учасників «нормандської четвірки». Іншими словами, паризька зустріч «четвірки», від якої західні партнери очікували прориву в переговорах, знову закінчилася нічим. Берлін і Париж вустами глав міжнародних відомств закликали Україну погодитися на проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу вже в червні та ухвалити для цього спеціальний закон.

 

Хоча позиція України залишається незмінною (для організації виборів в окупованій частині сходу необхідно вирішити питання комплексної безпеки і повернути контроль над кордоном), Європейський Союз, який уже втомився від війни на Донбасі, хоче, щоб цей конфлікт нарешті було розв’язано. Протистояти збройній агресії РФ на території України Євросоюз не хоче і не може. Вибори, на думку Заходу, — єдиний можливий вихід із ситуації. І тут інтереси ЄС і Росії, яка наполягає, що конфлікт на Донбасі — це громадянська війна і внутрішня проблема України, нарешті збіглися. У Москві так само мріють про легитимізацію сепаратистської влади і повернення окупованих частин у юридичне поле нашої держави. Росія, що веде війну на два фронти і чия економіка потерпає від міжнародних санкцій, просто не може собі дозволити фінансувати «ДНР-ЛНР» ще кілька років.


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив у Парижі, що РФ була готова підтримати проведення виборів у червні, але Київ «просив не наполягати на цьому», тому консенсусу не досягли. І знову нагадав, що Україна повинна налагодити діалог з «владою» Донбасу і «узгодити питання проведення виборів».


Несподівано в унісон до заяви Лаврова прозвучали і заклики з Управління верховного комісара ООН з прав людини легалізувати документи, видані незаконними окупаційними самопроголошеними «органами» АРК та «ДНР-ЛНР». У вітчизняному МЗС проте відкинули навіть можливість «будь-якої співпраці уряду України з ними».


А поки в Європах і Америках думають, як повернути мир на Донбас, «місцева влада» вирішили легалізувати себе сама, провівши ще одні вибори, не чекаючи рішень «четвірки» і закону Верховної Ради. В «центрвиборчкомі» самопроголошеної «ДНР» оголосили, що проведуть вибори «в будь-якому випадку». Так званий голова «ЦВК ДНР» Роман Лягін заявив, що не визнає жодних законів, крім «денеерівських», повідомляє «Інтерфакс». «Для мене альтернативи не було і немає. Вибори будуть проводитися в будь-якому випадку. Ми тут керуємося законами «ДНР» та указами «глави республіки». Поки ми готуємося до того, щоб провести вибори 20 квітня».

 

На знімку: під час зустрічі в Парижі.

Фото Романа СУЩЕНКА (Укрінформ).