Поки Україна тільки очікує на скасування візового режиму з країнами ЄС, її громадяни вже можуть відвідувати чималу кількість країн по суті без віз. Туреччина — серед таких. Останнім часом, з огляду на активізацію терористичних угруповань та агресивну політику Росії, новини, що надходять з Туреччини, тривожать. До чого слід бути готовими українцям, котрі планують відвідати цю країну, які настрої нині панують у турецькому суспільстві, як тут ставляться до подій, що відбуваються у нашій державі? Ці теми стали головними в бесіді кореспондента «Голосу України» з Генеральним консулом України в Стамбулі Василем Боднарем (на знімку).

— Василю Мироновичу, останнім часом у Туреччині багато терактів і, зокрема, в центрі Стамбула. Страшно?
— Терористичні акти —  трагедія для будь-якої країни. Дипломатам і нашим сім’ям це не додає позитиву, але маємо працювати у будь-яких умовах. Вибух у Стамбулі — це спроба залякати іноземних гостей та вдарити по туристичній індустрії Туреччини. На мою думку, мети не досягнуто. Стамбул зараз, як і завжди, наповнений туристами з усього світу. Влада контролює ситуацію, проводить масштабні антитерористичні та профілактичні заходи. Жодних ознак паніки чи страху в людей немає. У дипломатів також.
— А існує загроза для курортів?
— Прямої — немає. Але мушу закликати наших громадян, які планують тут відпочивати, до пильності та виконання рекомендацій МЗС.
— Для українців ще діє безвізовий режим із Туреччиною?
— Так, для нас візи скасували з 2012 року на короткий термін, а з 2013-го безперервне перебування без візи продовжили до 60 днів плюс 30 днів після другого в’їзду протягом 180 днів. Для відпочинку достатньо. Хочу попередити: в разі порушення цих термінів накладаються великі штрафи і навіть можуть закрити в’їзд до країни.
— Контроль такий суровий?
— Контроль належний. З допомогою комп’ютера, без «людського фактора». Це усуває корупційну складову і не дозволяє «розв’язувати питання» навіть за наявності поважних причин — хвороби, операції, тривалого лікування.
— А якщо воно затягується?
— Раджу одразу оформити дозвіл на тимчасове проживання в консульських установах Туреччини в Україні. За певних обставин це можливо. І ще — перевірте свій паспорт перед поїздкою до Туреччини. Якщо термін його дії завершуються менш як за 120 днів до моменту планованого виїзду з країни, то вас просто не впустять сюди. Тобто, на час в’їзду паспорт має бути дійсним ще 4-5 місяців.
— Торік українці мали знижки на відпочинок, а як зараз?
— Уряд Туреччини вирішив доплачувати туристичним агенціям по 6 000 доларів за один прямий чартерний авіарейс. Термін дії доплат — з 
1 квітня до 31 травня. Але є умова — в літаку має бути не менше 100 пасажирів. Здебільшого це підтримка місцевих туристичних агенцій, які можуть розділяти це фінансове заохочення із зарубіжними партнерами, у тому числі й України. А знижки на відпочинок ще опрацьовуються компаніями, але вони обов’язково будуть.
— Часто наші громадяни звертаються по допомогу до консульства і з яких питань?
— Щодня. Домінують паспортні питання, нотаріальні дії, втрата або крадіжка документів. Інколи наших затримує поліція чи хтось потрапляє у побутові конфлікти. Всі інциденти — власна недбалість земляків. Насамперед це неуважність до терміну дії закордонного паспорта. Часто сюди їдуть без страхового поліса, а коли потрапляють до лікарні, то стикаються з проблемою оплати рахунку за лікування у тисячі доларів. І ще — закликаю наших дівчат утриматися від відвідання нічних клубів у Стамбулі. Ставлення поліції до них, м’яко кажучи, прискіпливе. При будь-якому затриманні у клубі — депортують. Не допомагає ні втручання консула, ні дозвіл на проживання у Туреччині. Трапляються і проблеми з моряками. Інколи вони місяцями сидять на судні, очікуючи зарплату. І добре, якщо судновласник хоча б годує їх. Частіше — кидає напризволяще. Тоді допомагаємо їм з адвокатами, сприяємо в налагодженні харчування і репатріації. У цьому нам допомагає благодійна організація «Фонд допомоги морякам «Ассоль» і наші почесні консули.
— Чи є у Стамбулі українська діаспора?
— О, українці Стамбула дуже енергійні та активні! Вони займаються волонтерством, збирають кошти для фронту, допомагають дітям, які приїжджають на лікування. Переважна більшість громади — це наші жінки, які вийшли заміж за громадян Туреччини або працюють тут. І хоча наша громада давно де-факто сформована, зараз працюємо над її формальною реєстрацією.
— Як ставляться турки до окупації Криму?
— Вони прекрасно розуміють загрозу від агресивної політики Росії у чорноморському та близькосхідному регіонах. Влада однозначно «за» територіальну цілісність України, різко засудила окупацію Криму і захищає права кримських татар на півострові. Взагалі політика Росії не викликає особливого захоплення у Туреччині. Як ще можна ставитися до сучасних злочинів Москви у Чечні, Грузії, Україні та Сирії? Ще до збиття російського Су-24 у Туреччині провели соціологічне опитування щодо політики Путіна. Понад 70 відсотків громадян висловили негативне ставлення до агресії Кремля. Кремль зараз свідомо загострює відносини з Анкарою. Мабуть, прагне переорієнтувати потоки російських туристів з Анталії до окупованого Криму...
— Що робиться нашими дипломатами для деокупації Криму?
— Наш головний інструмент — інформаційно-роз’яснювальні бесіди з представниками державних установ, ділових кіл, громадських організацій. До речі, в зоні відповідальності Генконсульства — представлення України в Організації чорноморського економічного співробітництва. Ми не даємо країні-агресору маніпулювати ОЧЕС та використовувати її для виправдання загарбницьких цілей. Якби не наша активна позиція, то про окупацію Криму і агресію на Донбасі з радістю перестали б згадувати як в ОЧЕС, так і в інших міжнародних організаціях. Запевняю: ми не дамо агресору спокою, допоки не буде відновлена територіальна цілісність України.
— Після анексії Криму чимало кримських татар перебралися до Туреччини.
— Кримські татари — одні з найвідданіших прихильників територіальної цілісності України. Це і громадяни України, які з різних причин перебувають у Туреччині, і багатомільйонна діаспора кримських татар, які тут живуть роками. Ми тісно співпрацюємо зі Стамбульською асоціацію кримських татар і з окремими громадянами. Це ж стосується і консульського обслуговування — наші двері постійно відчинені для них.
— У Туреччині помітили, що Росія веде проти неї інформаційну війну і налаштовує курдів проти влади?
— Тут знають, наскільки брехлива Москва і як зомбоване російське суспільство. Тому кремлівська пропаганда не впливає на громадську думку Туреччини. Переконаний: спроби Росії використати курдів для дестабілізації внутрішньої ситуації приречені на провал.
— Стежите за турецькою пресою, чи не заважає мовний бар’єр?
— Стежу і активно спілкуюся з деякими головними редакторами, журналістами. Вони допомагають доносити правду про Україну, інформують про події, які проводять дипмісія і дипломати, про візити представників нашої країни до Туреччини. Моїх знань турецької мови ще недостатньо, щоб вільно дати інтерв’ю. Тому активно вчуся.
— А ваші діти де вчаться?
— У Міжнародному ліцеї імені Тараса Шевченка. Є такий у Стамбулі при Українському культурному товаристві. Це — повноцінний український навчальний заклад, який функціонує у рамках Міжнародної української школи за кордоном. Діти отримують там якісну освіту та диплом українського зразка.

Фото надано автором.