«Владо, не знищуй підготовку робітничих кадрів!», «Смерть профтехосвіти — крах країни!» — з цими гаслами у Тернополі на попереджувальну акцію протесту вийшли кількасот учнів та викладачів професійно-технічної освіти (на знімку). Вона відбулася під стінами облдержадміністрації та облради. А учні Кременецького професійного ліцею на годину перекрили міжнародну трасу, вимагаючи відновити державне фінансування.

— Ми хочемо привернути увагу влади до критичної ситуації у сфері профтехосвіти, — каже директор Тернопільського вищого професійного училища сфери послуг та туризму Галина Грушко. — Передусім це стосується фінансування. Президент, на жаль, досі не підписав закон про зміни до Держбюджету, у якому йдеться про додаткове виділення коштів для нашої галузі. Ми також проти передачі державного майна училищ у комунальну власність через побоювання, що його роздерибанять.
Учениці Тетяна Перепелюк, Юлія Корніцька та інші розповіли, що у гуртожитках холодно, відключають світло і газ. Виплату стипендій затягують. Особливо сутужно сиротам, оскільки стипендія та харчування у їдальнях училищ — для них єдина підтримка. Сільських дітей також турбує те, що їх фактично позбавляють права на освіту. Багато з них навчається в обласному центрі, а міська влада погоджується фінансувати тільки навчання мешканців Тернополя. За словами голови постійної комісії облради з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізкультури і спорту, директора Бучацького аграрного коледжу Ігоря Леськіва, торік профтехосвіта області була профінансована на 195 млн. грн. Цього року з обласного бюджету можна буде отримати трохи більше 40 мільйонів. Навіть якщо держава виділить кошти, передбачені змінами до Держбюджету, проблеми це не розв’яже, оскільки їх і надалі гостро не вистачатиме. Нині у профтехучилищах області навчається майже 10 тисяч дітей.

Тернопільська область.

Фото автора.