Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, Київський міський голова Віталій Кличко, народні депутати та члени уряду вчора поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку з нагоди 202-ї річниці з дня народження видатного українського поета.

 


Спілкуючись із журналістами після урочистої церемонії, глава парламенту наголосив: нині першочергове завдання — сформувати чіткий план дій виведення країни з кризи. Лише після цього варто говорити про можливі кандидатури його виконавців у владі. «Найголовніше — план дій, навколо якого ми можемо об’єднатися, — сказав він. — Дуже чіткий і зрозумілий план з приводу того, як будемо відновлювати економіку, продовжувати необхідні в нашій країні реформи, як відновлюватимемо довіру до правосуддя і втілюватимемо подальшу децентралізацію — є багато питань, на які треба дати відповіді суспільству. Після того можливо переходити до персоналій». На думку Голови Верховної Ради, спочатку потрібно провести консультації в рамках парламентської коаліції або фракцій, які її утворили, спільно з Прем’єр-міністром та урядом щодо сьогоднішньої складної ситуації у країні та пошуку виходу з кризи. «Час говорити про те, що ми маємо зробити спільно для того, щоб ситуація змінилася на краще», — зазначив Володимир Гройсман.

 

Водночас Голова Верховної Ради висловив сподівання, що Україна та світ і надалі докладатимуть спільних зусиль для звільнення з незаконного ув’язнення в Російській Федерації української льотчиці, народного депутата, делегата ПАРЄ Надії Савченко. «Глибоко переконаний у тому, що Надю звільнять, Надіїн дух переможе цілу країну-агресора. Дуже важливо, щоб на боці переможця завжди була правда. А правда — з Надією, з Україною.

Вірю в те, що ми й далі об’єднуватимемо зусилля, як і весь світ», — заявив він. Володимир Гройсман зазначив, що багато представників світової спільноти заявили про неприпустимість незаконного утримання Надії Савченко, та висловив переконання, що такі зусилля «дадуть змогу вирвати її з варварських умов», повідомляє прес-секретар Голови Верховної Ради. За словами глави парламенту, Надія Савченко, яка «силою духу і міці бореться сьогодні з цілим російським режимом», подібна до Тараса Шевченка, який також боровся з Російською імперією.

До слова, після обіду біля пам’ятника Кобзареві розпочалося віче «Від Шевченка до Савченко — нескорений дух нації» та мистецький фестиваль «Слава нескореним». У цих заходах узяли участь політичні та громадські діячі, які виступили з оцінкою значення постаті видатного поета в історичних визвольних змаганнях української нації починаючи із 1917 року і до сьогодення.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.