Упродовж трьох днів на Вінниччині вшановуватимуть пам’ять поета з нагоди 202-ї річниці від дня його народження.

Наскільки актуальні в наш час є думи Кобзареві, можна було відчути на площі Тараса Шевченка в обласному центрі під час виконання літературно-музичної композиції з однойменною назвою. Із нею виступив народний аматорський фольклорний гурт «Подільські музики» після покладання квітів до підніжжя пам’ятника поетові. Разом із керівниками області й міста їх принесли шанувальники творчості борця за свободу і незалежність рідної держави. Ще одну ретроспективу поетичного слова Шевченка відтворив у формі театрального дійства народний театральний колектив «Сьоме небо». Проникливо звучав над майданом музичний твір «Вітре буйний» на слова Шевченка у виконанні хору Вінницького районного будинку культури. Схвилювало й те, що після офіційної частини до пам’ятника підходили пересічні громадяни і читали твори Кобзаря.
Як повідомили в департаменті інформаційної політики Вінницької міськради, у всіх бібліотеках міста організовано заходи до річниці з дня народження генія поетичного слова. Літературне свято «Шевченко — це народ і, як народ, він вічно буде жити!» відбулося у бібліотеці №12. Поетично-пісенний вечір «Шевченко — наш. Він для всіх століть...» відбувся у бібліотеці №13.
Сьогодні, 10 березня, в музеї-садибі Михайла Коцюбинського свої твори, присвячені Шевченку, читатимуть майстри слова Вінниччини. 11 березня в міському палаці мистецтв відбудеться тематичний концерт, у програмі якого вірші і пісні на слова Великого Кобзаря. За словами директора закладу Євгена Майданника, вхід на Шевченківський концерт безплатний. Такий подарунок майстри сцени зробили землякам з нагоди Тарасових іменин.

Вінницька область.