Народні депутати у найближчі місяці мають ухвалити конкретні рішення щодо внутрішньої реформи Верховної Ради, підготовлені на виконання рекомендацій Місії Європейського Парламенту, що були презентовані під час «Українського тижня» в Брюсселі. Про це в інтерв’ю телеканалу «Рада» заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.

«Ми не маємо права займатися цим дуже довго. Я вважаю, що буквально за декілька місяців ми маємо уже впроваджувати абсолютно нові рішення так, щоб український парламент став тією інституцією, з якої почнеться правильна організація процесу, в результаті якого будуть якісні закони. Це принципове завдання», — заявив він, додавши, що План дій потрібно затвердити постановою Верховної Ради.

Голова парламенту нагадав, що під час «Українського тижня» в Брюсселі було презентовано звіт Місії Європейського Парламенту з оцінки потреб, очолюваної Петом Коксом, щодо внутрішньої реформи Верховної Ради. Цей звіт містить 52 рекомендації щодо потрібних змін у роботі українського парламенту, зокрема щодо підвищення дисципліни та етики роботи народних депутатів, запровадження електронних технологій з метою забезпечення відкритості парламенту, побудови нової системи взаємодії з виконавчою владою, підвищення якості законодавчого процесу та інше.

«Ця ініціатива направлена на те, щоб український парламент перетворився на якісну демократичну, європейську інституцію», — зазначив В. Гройсман.

Голова парламенту також зауважив, що звернувся до європейських партнерів з ініціативою надання нового мандату Місії Пета Кокса на технічне упровадження цього Плану. В. Гройсман зауважив, що більшість керівників фракцій і комітетів Верховної Ради схвально оцінюють презентований План дій.

Очільник Верховної Ради зазначив, що нинішній парламент приймає багато важливих рішень, однак нинішня система роботи є недосконала та не інклюзивна, тому потребує швидких змін. «Найголовніше — змінити систему, бо будь-який новий парламент, який ми будемо обирати, потраплятиме в цю систему, яку ми маємо сьогодні, і нічого не буде змінюватися, якість рішень буде лишатися такою ж невисокою», — зауважив він.

Коментуючи ситуацію із врегулювання конфлікту на сході України та переговори міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки», Голова Верховної Ради зазначив, що на сьогодні головне завдання — примусити Росію виконувати Мінські домовленості. «Зараз питання, я вважаю, у рамках і нормандського формату, і усього цивілізованого світу — примусити Росію виконувати Мінські домовленості. Якщо вони будуть виконувати, тоді ми все ближче й ближче будемо до миру», — заявив В. Гройсман та підкреслив, що зі свого боку Україна повністю виконує взяті на себе зобов’язання.

«Моя позиція абсолютно зрозуміла: бойовики, зброя, росіяни, військо — за межі українського кордону, ОБСЄ — контроль над державним кордоном, відновлення українського прапора, вибори на Донбасі будуть лише за українським законодавством — і тоді це може бути реінтеграція цих територій, люди зможуть спокійно обрати свою владу», — заявив В. Гройсман.

Голова парламенту наголосив, що під час дотримання таких умов і проведення місцевих виборів на Донбасі має бути забезпечена можливість участі у голосуванні 1,5 мільйона переселенців, що живуть на неокупованій території, а також можливість участі у виборах українських партій. Також на території Донбасу має бути забезпечена трансляція українських засобів масової інформації, зазначив він.

«Фактично, що нам заважає це зробити — перейти до нормального життя без війни — це росіяни, які постійно атакують Донбас, постійно своєю зброєю проводять обстріли, що є абсолютно неприйнятно і не сприяє відновленню миру», — підкреслив В. Гройсман.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.