Це головні теми для обговорення під час дводенного офіційного візиту Президента України Петра Порошенка до Турецької Республіки.


У рамках поїздки, яка розпочалася вчора, заплановано переговори із Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, Прем’єр-міністром Туреччини Ахметом Давутоглу та Головою Великих національних зборів Туреччини Ісмаїлом Кахраманом, інформує прес-служба глави нашої держави.


Програмою візиту також передбачено п’яте засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною. Планується проведення зустрічей з представниками ділових кіл держави.


«Ви всі досить політично підковані й дуже добре розумієте, яка це важлива зараз, у цих умовах, для України поїздка», — сказав Порошенко.

 

Президент України Петро Порошенко закликав турецький парламент визнати депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом. Про це у Twіtter повідомив прес-секретар глави нашої держави Святослав Цеголко. Також Петро Порошенко наголосив, що обидві країни активізують спільні зусилля щодо захисту кримських татар в окупованому Росією Криму.


Голова Великих національних зборів Ісмаїл Кахраман підтвердив невизнання їхньою державою незаконної анексії Криму та наголосив на підтримці суверенітету й територіальної цілісності нашої країни, повідомляє прес-служба Президента.


Кілька днів тому в турецькому парламенті створено групу дружби з Україною.


Під час зустрічі з представниками української та кримськотатарської громад Президент зазначив, що однією із основних тем переговорів є питання захисту прав кримських татар та координація спільних дій щодо повернення суверенітету України над Кримським півостровом.


«Категорично неприйнятним є брутальне порушення прав людини, яке зараз відбувається в Криму під час російської окупації», — зазначив Петро Порошенко.


Президент акцентував увагу, що відносини між Україною та Туреччиною перебувають на дуже високому рівні. За словами Петра Порошенка, на порядку денному під час його зустрічей з керівництвом Туреччини, зокрема безпекові питання, в тому числі безпеки регіону Чорного моря, економічна співпраця та соціальний захист.


Сьогодні Президент матиме переговори з представниками провідних турецьких ділових кіл та разом із дружиною проведе зустріч з Вселенським Патріархом Варфоломієм І.

 

Голова турецького парламенту Ісмаїл Кахраман.

 

Під час зустрічі з кримськими татарами і українцями діаспори. 


Фото Миколи Лазаренка (прес-служба Президента).