Політики, ЗМІ та експерти вже активно обговорюють імовірних кандидатів на посаду прем’єра, підраховують голоси у сесійній залі та роблять ставки і прогнози.

Нагадаємо, Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН під час «Українського тижня» у Брюсселі заявив, що більшість демократичних сил у парламенті готові сформувати нову коаліцію й Кабмін та до пришвидшення виконання реформ, необхідних для євроінтеграції. І закликав не перебільшувати українську політичну кризу. Адже наступного пленарного тижня депутати мають ухвалити ще низку так званих безвізових законопроектів.

Позачергового засідання Верховної Ради для переформатування уряду швидше за все не відбудеться, однак наступний сесійний тиждень варто розпочати із затвердження нового складу Кабміну. Про це в ефірі «5 каналу» заявила заступник Голови Верховної Ради Оксана СИРОЇД.

«Поки що немає жодної інформації про проведення позачергового засідання, — сказала О. Сироїд. — Як на мене, я не бачу особливої потреби це робити, тому що попередньо говорилося, що це потрібно для затвердження нового складу Кабінету Міністрів. Якщо є добра воля, це можна зробити і у вівторок, і не варто для цього багато шуму робити. Я думаю, що з цього варто починати наступний сесійний тиждень».

Напередодні весняних свят — 4 березня — українські ЗМІ з посиланням на власні джерела в адміністрації Президента повідомили, що нинішній міністр фінансів Наталія Яресько начебто погодилася очолити Кабінет Міністрів, але за певних умов. Серед них — технократичний уряд без партійних квот, відсутність політичного тиску, підтримка ініціатив уряду коаліцією.

«Беззаперечно, пані Яресько має переваги — вона є людиною, яка не має жодних зв’язків з олігархатом нинішнім і немає зобов’язань у цьому контексті», — прокоментувала кандидатуру Наталії Яресько Оксана Сироїд. — З другого боку, за словами заступника глави парламенту, пані Наталії, якщо вона буде призначена прем’єром, доведеться працювати над взаємодією з парламентом. О. Сироїд повідомила, що у четвер відбудеться засідання фракції «Самопоміч» та «попереднє обговорення» кандидатури Яресько. На думку О. Сироїд, застереження щодо Н. Яресько стосуватимуться її спроможності працювати з парламентом та «методів взаємодії з парламентськими комітетами і з депутатськими фракціями».

У свою чергу, Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК у своїй традиційній телевізійній «10-хвилинці» у неділю, 6 березня, закликав депутатів «відновити стабільність коаліції і дати працювати уряду». «Я пропоную учасникам коаліції відновити стабільність української проєвропейської парламентської коаліції, дати можливість уряду працювати і відповідати перед українським народом», — сказав А. Яценюк і нагадав, що минулого тижня звертався до політичних опонентів представити альтернативний план і альтернативну команду реалізації змін, однак цього не було зроблено.

«Мабуть, ми живемо в різних країнах і по-різному оцінюємо те, що відбувається. Інших пояснень нема», — так на своїй сторінці у Фейсбуку оцінив чергові «10 хвилин з Прем’єр-міністром» народний депутат від Блоку Петра Порошенка Олексій МУШАК. «Альтернатива просто перед очима, і вона вже давно прописана. Це Коаліційна угода, яка, як виявилося, і є альтернативою декларативним результатам Кабміну, якими уряд намагається замінити реальність», — написав він. Депутат назвав і основні пункти «альтернативи»: «Податкова реформа, яка стимулює економічне зростання і знищує державний репресивно-каральний фіскальний апарат; Ефективна політика управління держпідприємствами, бо країну кожного місяця здригають корупційні скандали від боротьби за держпотоки; Прозора робота митниці, бо схеми Калєтніка та друзів всього лише поміняли кінцевих бенефіціарів; Запуск ринку землі; Скорочення чиновників на 50 відсотків і перетворення державних органів на сервісні агентства, реальне знищення схем часів Януковича і ще відомий список завдань з 10 пунктів».

«Затягування й нескінченні дискусії навколо нового прем’єр-міністра та уряду зводяться до двох ключових страхів команди Петра Порошенка і чинного Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, — написав на своїй сторінці у Фейсбуку народний депутат від БПП Мустафа НАЙЄМ. — Це страх перед втратою контролю над потоками й страх перед відповідальністю. Простіше кажучи, кожна з команд боїться опинитися в ситуації, коли відповідальність доведеться нести їй, а заробляти — гроші, політичні очки, рейтинги тощо — буде хтось інший». Депутат резюмував: «Я думаю, Наталі Іванівні час уже самій визначитися — залишатися картою в руках цих двох команд чи вийти із зачарованого кола і звернутися нарешті до тих, для кого все це робиться — до суспільства, привселюдно оголосивши свою команду і програму».

Учора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк після урочистостей з нагоди 202-річчя з дня народження Тараса Шевченка заявив журналістам, що він вбачає три варіанти виходу з політичної кризи в Україні.

Перший варіант, цитує Яценюка прес-служба Кабміну, — відновлення діяльності коаліції, доформування складу Кабінету Міністрів, за який виступає прем’єр.

«Другий варіант — це коли Президент України і фракція Блоку Петра Порошенка бере на себе відповідальність за формування нового Кабінету, нової програми і коаліції, презентує народу України і відповідним чином отримує підтримку», — наголосив він.

«Третій варіант — це дострокові вибори», — підкреслив Арсеній Яценюк, зазначивши, що це найбільш неприйнятний варіант.

Прем’єр закликав у найкоротший термін вибрати один із цих трьох варіантів: «Я запропонував свій — перший варіант. І сподіваюся, що учасники парламентської коаліції, в першу чергу це Радикальна партія і «Самопоміч», приймуть рішення про відновлення діяльності парламентської коаліції і про подальший рух шляхом реформ в Україні», — сказав А. Яценюк.

Тим часом колишній польський прем’єр-реформатор Лешек Бальцерович, котрого також називають одним із імовірних кандидатів на посаду прем’єр-міністра, в інтерв’ю телеканалу TVN24 заявив, що він не вважає за можливе бути прем’єром в Україні, але хотів би допомогти з реформами.

«Це (прем’єр. — Ред.) має бути хтось, хто говорить українською, з ким себе ототожнюють люди», — сказав Бальцерович.

Народний депутат від Радикальної партії Ігор ПОПОВ окреслив декілька ймовірних сценаріїв подальшого розвитку політичних подій.

Про це він написав у своєму блозі на офіційному сайті партії. «В українському картковому будиночку після свят проглядаються три базові сценарії:

1. Оптимістичний — визнати розвал коаліції у Раді, написати нову Коаліційну угоду, створити нову коаліцію і сформувати новий уряд. У новій угоді прописати ключові контраверсійні речі типу податкового кодексу чи виборів на Донбасі.

2. Популістичний — після серії взаємних кидків та розводок оголосити позачергові парламентські вибори, наобіцяти народу нові повітряні замки, і отримати єдиний результат — легку перетасовку в парламенті.

3. БПП і НФ оголосять, що у них є юридична коаліція (фарширована тушками), фактично будуть голосувати із «Воля народу» та Опоблоком, Рада перетвориться на цирк остаточно.

Утім, прогнози — вельми не вдячна річ. Українська політика вже не раз доводила, що вони можуть збутися з точністю до навпаки. І натомість випливе щось зовсім непередбачуване. Єдине, з чим цілком можна погодитися, що часу на роздуми, перемовини та з’ясування стосунків у владному трикутнику залишилося обмаль.