Можливу кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра на вчорашній прес-конференції обговорювали політологи. 

 

Зокрема, керівник Центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов переконаний, що з відставкою Арсенія Яценюка була розіграна комбінація, коли очільник уряду мав би звільнитися за власним бажанням і таким чином зберігалася б конструкція при владі. У зв’язку з цим кандидатура Наталії Яресько може розглядатися. Але, за словами експерта, це найгірший варіант, оскільки вона вміє робити виключно «цікаві презентації, але за цифрами не бачить людей».

Ще одним кандидатом на посаду керівника уряду, на думку А. Золотарьова, є Олександр Турчинов. «Це остання спроба зберегти «Народний фронт» в політиці, з огляду на персональний рейтинг О. Турчинова», — сказав експерт.

Що стосується кандидатури Володимира Гройсмана, політолог переконаний, що вона не реальна, оскільки всі розуміють, який дисбаланс виникне в конструкції влади.

Найбільш реальний варіант, вважає А. Золотарьов, — це політичний договірняк, за допомогою якого спробують законсервувати ситуацію на кілька місяців, але з часом це відгукнеться більш серйозною кризою, можливо, навіть вже цієї осені.

«Якщо говорити про вихід з кризи, потрібно ставити питання про зміну пріоритетів політики, а не про зміну кандидатур», — наголосив він.

Директор Українського інституту аналізу і менеджменту політики Руслан Бортник сказав, що Кабмін під головуванням Наталії Яресько може стати вперше в сучасній історії України соціально безвідповідальним урядом.

«Хотілося б бачити на посаді прем’єра більш соціально і політично відповідального українського політика. Незважаючи на жорстоку політику А. Яценюка, дуже багато запланованих антисоціальних ініціатив не були реалізовані у зв’язку з опором політичного і громадського сектору. Тому хоча б дуже поганий, кволий, але соціальний зв’язок Кабміну А. Яценюка з суспільством все-таки був. Також був зв’язок з олігархами, політикумом. Тобто витримувався хоча б якийсь баланс. Уряд технократів буде позбавлений цього балансу. Це найгірший сценарій, який може бути для нашої країни», — вважає експерт.