Учора Донецький суд Ростовської області РФ ухвалив рішення, що вирок Надії Савченко буде винесено 21 і 22 березня. Так російська «феміда» відповіла на виголошене Надією останнє слово: «Якщо ви вирішите сказати, що вирок буде через два тижні, або наприкінці квітня, або через півроку... пам’ятайте, що ви граєте на моє життя, ставки високі, і мені немає чого втрачати. Я продовжу суху голодовку, якщо рішення буде винесене пізніше, ніж за тиждень».


«І поки за мене будуть торгуватися, життя мене буде покидати, і Росія мене все одно поверне в Україну — живою чи мертвою! Але поверне! І всі ці десять днів під воротами СІЗО буде день і ніч стояти моя сестра і буде чекати — випустять чи винесуть мене. Якщо ви її посадите — на її місце приїде і стане моя мати, їй 77 років. Ви і її посадите?» — запитала Надія у суддів.

 

Хоча запитання, схоже, риторичне. Бо насправді в Росії посадити можуть будь-кого. І приклад з військовим льотчиком, депутатом Верховної Ради Надією Савченко — найкрасномовніший.


«Тоді на її місце стане моя подруга, мій друг, а за ними українець за українцем! І запам’ятайте — всіх вам сюди не запихнути! А поки мої співвітчизники будуть стояти, прості, чесні і порядні росіяни з навколишніх хат почнуть їм приносити гарячий чай, бутерброди і теплі ковдри, бо кожен з них розуміє, що на моєму місці може опинитися дитина кожного з них в цій в’язниці народів під назвою Росія! А отак починаються Майдани! А воно вам потрібно?! Ви ж боїтеся цього як вогню! Тому Кремлю краще повернути мене в Україну якнайшвидше і живою!»


Останнє слово в суді далося Надії Савченко нелегко. За словами її адвокатів, учора вона виступала з температурою 38 та лихоманкою. Стан здоров’я бранки справді важкий. Це розуміють в усьому світі.


Минулими вихідними демонстрації та мітинги на підтримку нашої льотчиці відбувалися не тільки по всій Україні, а й по всьому світу, і навіть в Росії. Понад 2000 відомих людей, зокрема лауреати Нобелівської премії, письменники, науковці, звернулися до російської влади з вимогою негайно звільнити Надію Савченко. Вітчизняні та зарубіжні інтелектуали, які підписали петицію, звернулися і до світових лідерів «з проханням здійснити невідкладні заходи з метою негайного та безумовного визволення 34-річної Надії Савченко, українки, яку викрали та ув’язнили на більше ніж 20 місяців у Російській Федерації». «Наша здатність врятувати її життя буде випробуванням для ефективності міжнародної дипломатії та нашої відданості європейським цінностям», — йдеться у петиції.


Тим часом депутати Європарламенту звернулися до верховного представника ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріки Могеріні з пропозицією ініціювати «список Савченко», який за зразком «списку Магнітського» накладатиме санкції на російських високопосадовців. За словами автора пропозиції депутата Пятраса Ауштрявічюса, так у Європарламенті «демонструють солідарність з Надією Савченко та негативне ставлення до російської влади, яка принижує і піддає тортурам Надію», цитує DW.


Спеціальну заяву щодо Савченко зробив Президент Петро Порошенко. Лунали заклики в євроінституціях, у Білому домі, від окремих політиків та державних діячів. Проте вже майже ніхто не переконує Надію припинити голодовку. Бо всі, крім Кремля, розуміють, що Савченко не вмовити, не підкупити і не заламати.

 

Учора біля посольства Російської Федерації в Україні відбувся велелюдний мітинг на підтримку Надії Савченко.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.