У розпал весняної посівної селянам Херсонщини невтямки: що саме сіяти, щоб після збирання врожаю «не вилетіти в трубу». Адже саме у цей час Держгеокадастр підкидає їм хитромудрі задачки. Перші кілька місяців року обласне управління цього відомства «бомбардувало» орендарів угідь листами з наполегливими вимогами укладати договори оренди, виходячи з 8 відсотків від нормативно-грошової оцінки вартості земельних ділянок у посушливому південному степу (нині в більшості договорів «забиті» 3-відсоткові ставки). Фахівці Херсонського державного аграрного університету тоді ж сіли за підрахунки і визначили, що в такому разі вирощування сої одразу стане збитковим на 17,4 відсотка, пшениці озимої — на 11, ячменю — аж на 23 відсотки.

 

 

Після обурення аграріїв та погроз вдатися до масових акцій протесту чиновники запропонували нові умови: вартість оренди богарних земель встановити у 4 відсотки від її оцінки, зрошуваних — у ті ж 8 відсотків. Це вже прийнятніше. Але є невесела перспектива, що від деяких культур після підвищення орендної плати сільгоспвиробники Таврії надалі відмовлятимуться: вирощувати їх буде невигідно.


— Посіви ярого ячменю в нашому господарстві доходили до 500 га на богарі. Ця культура останніми роками балансувала на межі рентабельності. Але ми сіяли її, оскільки понад півтисячі власників паїв бажали, щоб з ними за оренду землі розраховувалися у тому числі й ячменем для відгодівлі худоби в індивідуальних господарствах. З підвищенням орендної ставки навіть на відсоток, який не супроводжується зростанням цін на ярий ячмінь, він стає збитковим для вирощування. Тому його клин збережемо лише для того, щоб мати резерв насіння, хоча й скорочуємо його до двохсот гектарів. А на вільних площах спробуємо висадити гірчицю. Гадаю, інші виробники краю вчинять так само, віддавши перевагу альтернативним культурам, — ділиться планами заступник генерального директора сільгосппідприємства «Новопетрівське» Микола Шмигирівський.


Аграрії Херсонщини кажуть, що нинішньої весни умови посівної навдивовижу сприятливі: продуктивної вологи у ґрунті нарешті вдосталь. І хоча наприкінці травня синоптики прогнозують тут швидке потепління з можливим переростанням у посуху, резервів досить, щоб культурні рослини успішно пройшли весь період вегетації і дали гарний врожай. Аби лишень чиновники знову не кинулися змінювати правила гри під час самої гри, обернувши очікувані прибутки на збитки.

Херсонська область.


Фото автора.