Захист прав кримських татар став однією із головних тем переговорів у Туреччині. Це заявив журналістам Президент України Петро Порошенко, який відвідав країну з дводенним офіційним візитом. Він також додав, що була необхідність обмінятися думками і скоординувати спільні зусилля для повернення Криму Україні.


«Туреччина не визнала і ніколи не визнає незаконну анексію Росією Криму», — категорично заявив Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час спільної з Петром Порошенком прес-конференції. Він звернув увагу журналістів на дії Росії у Сирії і запитав: «Росія стверджує, що ввійшла в Сирію на запрошення сирійського режиму. А на чиє запрошення Росія вторглася в Україну? Хто кликав її в Україну? Цікаво, як вони пояснять це з точки зору міжнародного права? Загарбники діють за принципом «Я сильніше — а отже, я правий». Про справедливість тут не може бути і мови».

 

Під час візиту Петро Порошенко зустрівся з Прем’єр-міністром Туреччини Ахметом Давутоглу, з яким обговорив перспективи виконання спільних проектів, розширення співробітництва у торговельно-економічній та інвестиційній сферах, у галузі енергетики та транспорту. Він висловив готовність нашої країни надати турецькій стороні можливість використовувати українські підземні газові сховища для зберігання природного газу, а також звернув увагу прем’єра на значний навчально-освітній потенціал українських вишів у сфері атомної енергетики і запропонував турецькій стороні активно використовувати його для підготовки власних спеціалістів у цій галузі. Петро Порошенко і Ахмет Давутоглу обговорили можливості використання транзитного потенціалу України та Туреччини і домовилися розширювати міжнародні перевезення.


Петро Порошенко наголосив на необхідності прискорити переговори з укладання Угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною. А Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган уточнив під час прес-конференції: «Ми звертаємо особливу увагу на необхідність підписання Угоди про вільну торгівлю вже до кінця поточного року. Ми також говорили з Президентом Порошенком про те, щоб довести товарообіг до 20 млрд. доларів до 2020 року». Окрім того, заплановано до підписання двосторонні угоди — договори про уникнення подвійного оподаткування та охорону інвестицій.


Під головуванням Реджепа Таїпа Ердогана і Петра Порошенка відбулося п’яте засідання Стратегічної ради високого рівня Україна—Туреччина, за результатами якого було підписано кілька двосторонніх документів.
У четвер Президент України зустрівся з представниками ділових кіл Туреччини.


Під час зустрічі із Вселенським патріархом Варфоломієм І Президент обговорив питання створення єдиної помісної Української православної церкви. 

 

Петро Порошенко та Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).