Держава має запропонувати прозорі, зрозумілі правила гри, забезпечити дотримання справедливості та прогнозованості державної політики, що стимулюватиме залучення інвестицій до України та відродження національної економіки. Про це під час 12-ї щорічної інвестиційної конференції Dragon Capіtal заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.


«Чого хочуть сьогодні інвестори? Вони хочуть зрозумілості правил гри, справедливості, прогнозованості в державній політиці. І саме сьогодні держава має це запропонувати. Не треба багато говорити про те, яким буде завтра майбутнє, — потрібно казати про те, що нас сьогодні може об’єднати», — наголосив Голова Верховної Ради.

 

Глава парламенту зазначив: нині українські політичні сили мають об’єднатися навколо спільного плану дій щодо потрібних для країни змін, серед яких відродження національної економіки, ефективна боротьба з корупцією, реформування судової системи та системи охорони здоров’я, зміна податкової системи і митного контролю, впровадження нової державної служби та підвищення якості адміністрування. Це дозволить подолати інституційну слабкість у країні.


«Завдань є надзвичайно багато. Але я волів би, щоб сьогодні цей план дій насправді об’єднав українських політиків. Ми під це переформатували б коаліцію, уряд, куди прийшли б люди, які візьмуть на себе відповідальність за чітке виконання плану дій, зрозумілого для суспільства, міністрів, бізнесу. І врешті-решт ми зможемо вирвати країну з тієї пастки, в якій вона сьогодні знаходиться. У нас все для цього є», — наголосив Володимир Гройсман.


Водночас він підкреслив, що для формування відповідного плану дій потрібна політична воля та чіткі зобов’язання. «Сьогоднішня політична криза має бути інструментом, котрий відповідальні політики використають для повної зрозумілої чіткої візії: якою буде Україна, не через десять років, а сьогодні, яку модель національної економіки ми побудуємо, що нам потрібно зробити для реальної боротьби з корупцією», — зазначив керівник парламенту. Володимир Гройсман нагадав, що Верховна Рада забезпечила необхідне законодавче поле для ефективної боротьби з корупцією, зокрема щодо відкритих реєстрів та створення низки нових інституцій, а також реформування державної служби в країні. Тепер на часі практичне упровадження прийнятих рішень виконавчою владою.


«Усе суспільство хотіло би бачити прозору владу. Але насправді тільки цього бажання мало. Тому потрібно далі проводити дерегуляцію, робити все для того, щоб далі делегувати повноваження на місця, проводити фінансову децентралізацію. І я вірю у те, що всі ці ресурси, інвестиції будуть працювати на відродження національної економіки», — зауважив Голова Верховної Ради.


Допомога МВФ дає час для здійснення системних реформ у країні


Володимир Гройсман заявив, що макрофінансова допомога, надана Міжнародним валютним фондом, дає змогу Україні виграти час для здійснення системних реформ та структурних перетворень у країні. «Ми отримуємо транші, які дозволяють нам підтримувати макрофінансову стабільність, але це пісочний годинник: ми ще виграли час для того, щоб робити структурні, системні реформи — відроджувати національну економіку, робити все для наповнення бюджету, а не навпаки. Таким чином, можемо планувати подальшу стратегію державного розвитку», — сказав він.


Голова Верховної Ради наголосив, що дуже важливо, аби питання співпраці з МВФ та план внутрішніх реформ і перетворень в Україні кореспондувалися між собою.


Володимир Гройсман підкреслив, що підтримка МВФ має бути використана максимально ефективно. «Перше, що має робити Україна, — це не тільки отримувати зовнішні кошти на підтримку макрофінансової стабільності, підвищувати тарифи і зменшувати доходи українців, ми маємо виконувати всі взяті на себе зобов’язання перед міжнародними фінансовими організаціями та відроджувати національну економіку», — зауважив він.
Глава парламенту наголосив, що Верховна Рада не є стороною переговорного процесу з Міжнародним валютним фондом, але питання співпраці завжди серед пріоритетів діяльності як її очільника, так і народних депутатів. «Співпраця з МВФ має бути одним з важливих пріоритетів. Усі зобов’язання, які бере на себе країна, мають бути виконані вчасно і в повному обсязі. Всі ті домовленості, яких досягли на переговорах, мають виконуватися», — зазначив Голова Верховної Ради.


Володимир Гройсман також зауважив, що водночас з виконанням плану дій МВФ важливо, аби уряд не зловживав цим питанням. «Не можна вносити до парламенту рішення, які потрібно сьогодні прийняти «на вчора». Законодавчий процес має бути дотримано», — підкреслив Голова Верховної Ради.


Безвізовий режим можемо отримати в цьому році


Володимир Гройсман прогнозує, що на наступному пленарному тижні парламент ухвалить поправки до Закону про електронне декларування, тим самим повністю виконає всі зобов’язання, спрямовані на виконання Плану дій з лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.


Голова Верховної Ради зазначив, що у питанні запровадження безвізового режиму з ЄС з боку парламенту залишилося невирішеним лише одне питання — внесення змін до Закону №3755 «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» (щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування)».


Глава парламенту зазначив: зволікання з виконанням Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для України пов’язане з підготовкою рішень, які мала ухвалити Верховна Рада. Зокрема, за його словами, відповідний закон, котрий пропонували ухвалити народним депутатам, не був прийнятий. Наразі парламентарії виправляють допущені попереднім та нинішнім скликаннями помилки.


Володимир Гройсман нагадав, що 16 лютого народні обранці ухвалили три «безвізові закони», «які створили інструменти посилення боротьби з корупцією». Водночас, за його словами, залишається невиконаною вимога щодо утворення Національного агентства з питань запобігання корупції. Але це питання до уряду.


«Думаю, це все буде виконано, і ми отримаємо безвізовий режим уже в цьому році», — наголосив Володимир Гройсман, додавши, що про відповідне рішення його запевнили представники ЄС під час зустрічей в Європейському Парламенті на найвищому рівні.


«Маємо швидко виконати останню умову, яка залишилася перед Верховною Радою. Всі колеги, керівники фракцій готові до цього», — запевнив він.


Володимир Гройсман поінформував, що, крім питання безвізового режиму, на наступному пленарному тижні Верховна Рада ухвалить рішення щодо конкурсного відбору до Державного бюро розслідувань, прийняття постанови про затвердження рекомендацій Європарламенту щодо внутрішньої реформи Верховної Ради та інші технічні питання. А 17 березня відбудеться тематичний день фінансів і економіки.
За словами глави парламенту, на четвер була запланована нарада керівників фракцій і груп Верховної Ради, на якій мали узгодити порядок денний на наступний пленарний тиждень.

 

Цитата

 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман:


«Без відродження економіки, економічного зростання, створення додаткової вартості на території України, а не підтримки сировинного експортного потенціалу, нічого не зможемо побудувати, не зможемо виконувати соціальний контракт перед людьми, дбати про відродження нашої держави. Хоча для цього маємо абсолютно все».


Прес-секретар Голови  Верховної Ради України.

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман (праворуч) і Томаш Фіала, Генеральний директор Dragon Capital.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.