П’ять років тому у північно-східних регіонах Японії стався величезної сили землетрус — 9,1 бала за шкалою Ріхтера, найсильніший за останні 150 років. Після землетрусу узбережжя накрила хвиля цунамі, максимальна висота якої у префектурі Міягі сягнула 40,5 метра. Цунамі поширилося на все тихоокеанське узбережжя — від Аляски до Чилі. Біля АЕС «Фукусіма» висота хвилі становила 15 метрів.

«У Токіо — пожежі, зупинився громадський транспорт, нема електрики, на узбережжі цілі поселення змито в океан, — писав очевидець. — У мільйонному Сендаї зруйновано аеропорт. Горять сховища газу. Люди, яким вдалося врятуватися, сидять на дахах будинків. Масштаби руйнувань і кількість жертв оцінити неможливо...»
Унаслідок землетрусу територія північно-східної частини острова Хонсю змістилася вбік епіцентру на 2,4 метра. Але, як повідомило 9 березня Географічне управління Японії, останні п’ять років зміщення продовжувалося: у деяких місцях територія просунулася назустріч океану на 5 метрів, а півострів Осика, що в префектурі Міягі, — на 6,4 метра. 400-кілометрова ділянка узбережжя, яка зазнала найбільше лиха, опустилася на 60 сантиметрів, що дозволить наступним цунамі проникнути далі вглиб берега. Землетрус призвів до зміщення осі обертання планети і скоротив протяжність земної доби на 1-2 мікросекунди.
Кількість загиблих під час землетрусу та цунамі становить 19418 осіб, 2592 вважаються зниклими безвісти, 6220 — було поранено. Понад мільйон будинків було повністю чи частково зруйновано.
Але найбільшою бідою для країни стала аварія на АЕС «Фукусіма-1». Виведення з ладу системи охолодження реакторів призвело до розплавлення палива в трьох реакторах, до вибухів і пожеж, поширення радіації на значні території. Їй, як і аварії на Чорнобильській АЕС, було присвоєно сьомий, найвищий, рівень небезпеки.
Через високу радіацію мешканців 20-кілометрової зони навколо АЕС «Фукусіма-1» виселили. За ці роки в містах і селах було багато зроблено для дезактивації території, і там, де ситуацію довели до безпечного рівня, люди повернулися до домівок. Однак невід’ємним атрибутом краєвиду відтоді стали нагромадження мільйонів чорних мішків із забрудненою землею, рослинами, уламками...
На АЕС «Фукусіма-1» свій атрибут: нескінчені цистерни з радіоактивною водою. Нею заповнені підвали і траншеї енергоблоків. У березні компанія ТЕРСО починає споруджувати крижану стіну навколо АЕС у надії, що крижаний «саркофаг» допоможе припинити витік 
радіоактивних матеріалів в навколишнє середовище.
...За останній рік мені довелося тричі побувати в місцях, по яких так безжалісно пройшлася стихія. Я бачила красивий відбудований Сендай, і тільки на деяких вулицях, де будинки витримали цунамі, на рівні другого поверху видно сліди від потоків. У префектурі Міягі, куди вдарила найбільша хвиля, волонтер Като Кадзуя показав рівнину між горами, де було його рідне місто Ішідзугава. Від нього залишився залізний «кістяк» колишнього центру... боротьби зі стихійними лихами. Тепер сюди несуть квіти і запалюють свічки. І тільки біля школи, яка була нагорі, виросли вулиці з крихітними тимчасовими помешканнями, де живуть ті, кому пощастило врятуватися.
А за кілька днів до сьогоднішньої річниці я мала можливість побувати на АЕС «Фукусіма-2», що за 10 кілометрів від аварійної «Фукусіма-1». Вона теж постраждала від цунамі, однак там швидко відновили постачання електроенергії, і тому обійшлося без вибухів і катаклізмів. «Фукусіма-2» стала експериментальним цехом для сумнозвісної «сусідки». У дослідницькому центрі розробляють нові технології, створюють моделі пошкоджених реакторів і програмують роботів, щоб запускати їх до аварійних енергоблоків...

Токіо.