На сьогодні анонсована чергова зустріч Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході нашої країни. А напередодні в Мінську в рамках переговірного процесу Україна—ОБСЕ—Росія засідали її підгрупи. На тлі топ-теми для обговорення — вибори на Донбасі — учасники білоруського столу озвучили свої пріоритети. Наша сторона вимагатиме надання доступу лікарям до української льотчиці 
Надії Савченко. 

 

Про це на своїй сторінці у Фейсбуку написала представник України в гуманітарній підгрупі народний депутат Ірина Геращенко (на знімку). «Ми вимагатимемо звільнення всіх. Бо це вимога Мінських угод...» — зазначила вона.

 


Водночас, як повідомляють інформаційні ресурси бойовиків, переговорники планують розглянути закон про амністію. Зокрема, він виноситься на обговорення політичної й гуманітарної підгруп. До того ж глава делегації «ДНР» Денис Пушилін заявив про намір винести на розгляд контактної групи ситуацію в районі Ясинуватої. При цьому бойовики традиційно переводять стрілки, стверджуючи, що це ЗСУ активізували бойові дії й обстрілюють мирних жителів і цивільний транспорт. Очевидно, такі інструкції «голова народної ради «ДНР» Денис Пушилін одержує особисто в адміністрації президента Росії, адже він був помічений, коли виходив звідти.

Про це повідомила у Твіттері арт-група «Війна».


Українська сторона Спеціального центру координації й контролю заявила: інформаційна істерія навколо Ясинуватської транспортної розв’язки — цинічна спроба приховати факти грубого порушення Мінських домовленостей з боку бойовиків, повідомляє прес-центр АТО.


В інформації зазначається, що останнім часом спостерігається загострення ситуації поблизу східних околиць Авдіївки. Гібриди активно обстрілюють наші позиції із великокаліберної зброї. При цьому через підконтрольні ЗМІ противник поширює інформацію про нібито спроби захоплення підрозділами ЗСУ транспортної розв’язки між Донецьком і Горлівкою.


Українська сторона СЦКК наголошує, що обстріли з важкого озброєння з боку бойовиків здійснювалися з метою захоплення ними промислової зони в районі Авдіївки, а інформаційний психоз мав послужити для виправдання заздалегідь спланованих підступних дій захоплення бойовиками НЗФ ОРДО важливих об’єктів інфраструктури поблизу цього населеного пункту, які в подальшому повинні були б впливати на формування суспільно-політичної ситуації в цьому районі. Як правило, після таких піар-акцій супротивник веде вогонь не тільки по позиціях сил АТО, а й обстрілює житлові квартали населених пунктів по обидві сторони лінії зіткнення, а всю провину за це намагається перекласти на українських військових.


Атаки на Авдіївку не припиняються. За інформацією прес-центру АТО, за минулу добу (дані на ранок 10.03) гібриди 49 разів обстріляли наші позиції.