Десятки українців, які живуть у Болгарії, та українські дипломати відзначили у Софії 202-гу річницю з дня народження Тараса Шевченка. Вони поклали квіти до його пам’ятника в центрі болгарської столиці, а потім читали вірші Кобзаря (на знімку). 

Посол України у Болгарії Микола Балтажі сказав, що Шевченкове «Борітеся — поборете» дуже актуально й у наші дні, коли Україна протистоїть підступному ворогові, який анексував Крим і захопив частину Донбасу, а також знущається над мужньою жінкою — Надією Савченко. На фоні десятиметрового прапора України наші земляки тримали плакати з вимогою звільнити її.
Увечері українці і болгари провели акцію протесту проти судилища над Савченко біля посольства РФ у Болгарії та вимагали від російської влади її звільнення і повернення в Україну.
Шевченківські читання та вшанування пам’яті відбулися масово цього року в багатьох країнах. Серед них і Йорданія, і КНР, і Естонія. Яскравим прикладом стали грузинські активісти:  біля пам’ятника Кобзареві у Тбілісі у вишиванках та віночках вони записали ролик, на якому зачитали «Заповіт» 10 мовами світу. Таку ж ініціативу підтримали і журналісти ВВС, які продекламували на відео той самий вірш на різних мовах.

Фото автора.