Україні необхідно сформувати нову модель системи охорони здоров’я, щоб забезпечити підвищення якості медичних послуг та рівня життя громадян. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив на цьому вчора, відкриваючи нараду з питань реформування системи охорони здоров’я.


Очільник парламенту підкреслив, що українська медицина нині є «надзвичайно травмованою і не здатною адекватно реагувати на виклики, які існують у суспільстві». Він зазначив, що якість життя у країні — критична, показники тривалості життя громадян та якості послуг — низькі, а умови роботи лікарів — незадовільні.


Володимир Гройсман зауважив, що Кабмін досі не запропонував стратегії реформування вітчизняної медицини. «Урядом не запропоновано жодної базової моделі для того, щоб вивести охорону здоров’я на новий рівень, побудувати нову систему», — зазначив він.


Голова Верховної Ради негативно оцінив упровадження експерименту реформування галузі в чотирьох пілотних областях України в 2012 році, який зруйнував надбання, що були, але не створив натомість нової системи. «Це все помилки, з яких потрібно зробити дуже чіткі висновки», — зазначив він.


На переконання глави парламенту, нині є «шанс і можливість побудувати якісну систему охорони здоров’я». Зокрема, необхідно сформувати модель нової системи, визначитися, якими будуть медичні округи, послуги, фінансування, стандарти, форма страхування тощо. При цьому реформа має проходити в тісній комунікації з лікарями, місцевою владою та громадянами, зазначив Володимир Гройсман.


Очільник Верховної Ради також наголосив, що зміни в системі охорони здоров’я важливі з точки зору подальшого здійснення адміністративної реформи та поділу округів. 


За його словами, ця реформ потрібна «не Міністерству охорони здоров’я, а українським громадянам». У зв’язку з цим він закликав усі органи влади до взаємодії: «Маємо всі як один взятися і врешті-решт зробити систему охорони здоров’я адекватною сьогоденню. Зробити таку систему, при якій лікар отримає свою заробітну плату, а пересічний українець отримає якісну пересічну послугу».


Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

 

Серед учасників наради — голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець (праворуч).


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.