Нещодавно засобами масової інформації пронеслася хвиля занепокоєння щодо масових повернень субсидій, штрафів за неправильне заповнення документів при оформленні допомоги. Паніка розпочалася після того, як за ініціативою уряду було внесено зміни до законодавства щодо розкриття банківської таємниці стосовно тих осіб, які користуються субсидіями. «Голос України» розібрався, що серед цієї лавини інформації правда, а що просто чутки.

Нагадуємо, що першого травня 2015 року набрала чинності нова редакція «Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Якщо раніше для оформлення субсидії необхідно було вказувати наявне в особи рухоме та нерухоме майно, то на сьогодні залишилось єдине обмеження — здійснення покупки на суму 50 тисяч гривень будь-ким із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб протягом 12 місяців перед зверненням. У зв’язку з тим, що управління праці і соціального захисту при призначенні субсидії наділяються правом (а не обов’язком) перевірки достовірності інформації, зазначеної в документах, які заповняються заявником при оформленні допомоги, відповідальність за визначення точних сум своїх доходів поклали на громадян.

У червні 2015 року уряд змінив форму декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. Потреба у зазначенні конкретної суми доходів у громадян відпала, на сьогодні вимагається зазначати лише вид доходу та найменування організації, в якій таких дохід отримується. Тому міфи про те, що держава припиняє надання субсидій, якщо особа не зазначила інформації про наявність земельної ділянки, будинку чи автомобіля — вигадки, оскільки у декларації навіть відсутня відповідна графа для заповнення.

Яку суму штрафу платити?

У минулорічній травневій редакції вищезазначеного положення існувала норма щодо повернення надміру сплаченої субсидії в подвійному розмірі. Згодом такий штраф був скасований. Однак на сьогодні у випадку надмірного перерахування державної допомоги її все ж доведеться повернути, проте в тих розмірах, у яких субсидія була безпідставно отримана. Жодних штрафів чи будь-якої іншої відповідальності за неправильне заповнення декларації на сьогодні просто не існує.

Для того щоб держава в майбутньому не змушена була повертати бюджетні кошти, окрім правильності заповнення документів від громадян вимагається повідомляти управління соціального захисту про ті зміни, які впливають на розмір призначуваної субсидії. Зокрема, слід інформувати про зміну складу зареєстрованих осіб, із урахуванням яких визначалась сума субсидії, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, а також про одноразову купівлю товарів чи послуг на суму 50 тис. грн.

Надання раніше призначеної допомоги припиняється у чітко визначених випадках:

1) якщо громадянин, якому призначено субсидію, не сплачує відповідну частку житлово-комунальних послуг;

2) якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи (не зазначив один із видів доходів) та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію, внаслідок чого йому була надміру перерахована сума субсидії, — з місяця, в якому виявлено порушення;

3) у разі переїзду сім’ї в іншу місцевість.

Якщо допомога перерахована надміру, управління соціального захисту звернеться до отримувача субсидії із повідомленням про її добровільне повернення. У разі якщо громадянин добровільно не поверне перераховану суму допомоги, питання про її стягнення вирішуватиметься у судовому порядку.

 

Страшилка про депозити

Хвиля занепокоєння з приводу субсидій розпочалася після ухвалення змін до Закону «Про банки і банківську діяльність». Зокрема, було визначено порядок розкриття банківської таємниці за письмовим запитом Міністерства фінансів України з метою проведення перевірки достовірності інформації, поданої фізичними особами для нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, пенсій, заробітних плат, інших виплат, щодо відкритих на їхнє ім’я рахунків (поточних, кредитних, депозитних тощо).

Однак на сьогодні депозити у банках, так само як відсотки за ними, не враховуються до сукупного доходу при визначенні розміру субсидії, а отже, не можуть бути підставою для відмови в отриманні допомоги чи припинення виплат. Цілком можливо, що такий крок уряду щодо розкриття банківської таємниці зроблено для того, щоб відсотки за депозитами українців в майбутньому, після внесення відповідних змін, враховувалися до сукупного доходу сім’ї, який братиметься до уваги при призначенні допомоги, що, як наслідок, позбавить можливості багатьох громадян користуватися субсидією.

Так чи інакше, кожен має самостійно вирішити, оформлювати йому субсидію чи ні, однак вірити безпідставним залякуванням теж не варто.