Ні влада, ні громада Шепетівки, що на Хмельниччині, не хочуть, щоб їх втягнули в корупційні схеми, які діяли на газовому ринку. Про це вони заявили під час віче. Їх також підтримали окремі депутати обласної та Верховної Ради.

На зборах було ухвалено звернення до найвищих посадових осіб держави, в якому йдеться про те, що в результаті різних оборудок та схем ухиляння від сплати за енергоносії, проведених керівництвом ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», громада мусить заплатити НАК «Нафтогаз України» чужі газові борги, а це — 67 млн. грн., з яких майже 18 мільйонів — штрафні санкції, виставлені товариству.
При цьому споживачі своєчасно у розмірі 90 відсотків сплачували за послуги теплопостачання, тому їм незрозуміло, звідки взялись такі великі борги. Припускають, що це результат тіньових оборудок, а згадане товариство просто вкрало гроші, а тепер цю нестачу хочуть перекласти на містян.
Віче висунуло вимогу до Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради не допустити такого перекладання боргів. Якщо ж вони не будуть погашені за рахунок ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», місцеві жителі готові до різних протестних акцій. І якщо голос громади не буде почутий, люди погрожують навіть перекрити залізницю на станції Шепетівка.
Історія цього конфлікту розпочалася з того, що місто спробувало повернути в свою власність тепломережі, які кілька років тому були віддані у концесію товариству «Шепетівка Енергоінвест». Мотивували це тим, що діяльність концесіонера виявилась не тільки неефективною, а й збитковою.
Зважаючи на складність ситуації, ще наприкінці літа голова ОДА доручив правоохоронним органам перевірити діяльність ТОВ. Водночас міжрайонна прокуратура подала проти нього дев’ять судових позовів щодо стягнення заборгованості за поставку природного газу.
Ще у жовтні господарський суд Хмельницької області, задовольнивши позов Шепетівської міськради, розірвав концесійний договір, за яким раніше цілісний майновий комплекс комунального підприємства «Шепетівське підприємство теплових мереж» було передане ТОВ. Проте процедура передачі майнового комплексу тепломережі з балансу товариства на баланс Шепетівського водогінно-каналізаційного господарства триває, а товариство продовжує користуватися майном громади.
Найбільше мешканців міста обурює те, що «Нафтогаз України» не знаходить іншого варіанта, як перекласти багатомільйонні борги ТОВ на громаду. Але міська влада не погоджується. Насамперед через те, що казна не готова до непередбачуваних витрат і не хоче розплачуватися за чужі борги.

Хмельницька область.