Учора в Мінську знову засідала Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. У другій половині дня в роботі контактної групи взяли участь представники окремих районів Донецької та Луганської областей. Було озвучено доповіді координаторів від ОБСЄ в підгрупах з економічних питань і питань безпеки. На порядку денному засідання — традиційне питання дотримання режиму тиші, а також обговорення відкриття пункту пропуску «Золоте» у Луганській області й, звичайно, топ-тема виборів на Донбасі.


До цього два дні тривали дебати з цього питання в політичній підгрупі, однак кожна зі сторін переговорів залишилася на своїх позиціях щодо проведення місцевих виборів на Донбасі.

 

За словами нашого представника в цій підгрупі Романа Безсмертного, українська сторона наполягала на використанні пропорційної системи й участі всеукраїнських політичних партій у виборчому процесі, якщо він таки відбудеться. Але друга сторона категорично проти всеукраїнських партій...

За підсумками вчорашніх переговорів у форматі Україна—ОБСЄ—Росія прес-секретар представника України в контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер написала у Фейсбук, що не виправдалися очікування результативності зустрічі міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки» 3 березня в Парижі.

— За підсумками зустрічі в Парижі ми знову чуємо заклики провести вибори на непідконтрольній Україні частини Донбасу, та ще й у першому півріччі. Але й досі немає чіткої й принципової позиції наших партнерів ні щодо цілковитого припинення вогню, ні щодо виведення з території України незаконних військових формувань і важких видів озброєння, ні щодо повернення Києву контролю над україно-російським кордоном, — зазначив Леонід Кучма.

Днями українські представники в мінському форматі намагалися домогтися допуску українських лікарів до Надії Савченко, стан здоров’я якої після виходу із сухої голодовки різко погіршився. «Звертаємося до РФ з вимогою звільнення Надії Савченко, адже це складова частина виконання 6-го пункту Мінських угод про звільнення всіх незаконно утримуваних заручників. Щодо решти заручників, утримуваних бойовиками, то ми стоїмо на позиції першочергового звільнення тих, хто має важкі хвороби, давно перебуває в полоні», — написала у Фейсбук Уповноважений Президента з питань мирного врегулювання конфлікту на Донбасі народний депутат України Ірина Геращенко.