Нині свобода Надії Савченко залежить лише від однієї людини — президента Російської Федерації Володимира Путіна. Таке переконання висловив народний депутат від Блоку Петра Порошенка Володимир Ар’єв на вчорашньому брифінгу, коли звітували про дії делегації Верховної Ради в ПАРЄ для активізації зусиль Ради Європи у питанні звільнення української бранки.

Надія Савченко є членом делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи, нагадав народний обранець. Згідно з рішенням регламентного комітету ПАРЄ, вона користується повними дипломатичними імунітетами протягом терміну виконання своїх повноважень у цьому органі. З огляду тільки на цю обставину її мають негайно звільнити. Однак Росія цей дипломатичний протокол ігнорує вже понад рік. «У періоди, коли активність так званого суду (бо по-справжньому судом його назвати не можна) зростає, депутати країн—членів Ради Європи починають акції підтримки Надії Савченко», — зауважив народний обранець. Він подякував представниці «Самопомочі» Олені Сотник, яка є членом групи лібералів у ПАРЄ, та делегатові Чехії Кристині Заленковій за ініціювання акції, під час якої парламентарії Ради Європи провели символічну голодовку на підтримку української полонянки.

На початку березня під час бюро асамблеї Володимир Ар’єв, за його словами, закликав Президента ПАРЄ Педро Аграмунта і Генерального Секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда докласти максимальних зусиль для звільнення Надії Савченко. Президент ПАРЄ зробив заяву того ж дня, але російська делегація припинила всі контакти з асамблеєю і з її керівництвом з огляду на те, що її повноваження в цьому органі не підтверджені. Натомість Т. Ягланд із відповідною заявою не поспішає. Днями Голова Комітету міністрів Ради Європи, представник Болгарії, яка нині головує в Раді Європи, Даніель Мітов зробив заяву. За словами В. Ар’єва, Ягланд залишається єдиним представником Ради Європи, який має прямий контакт із російським урядом. Тому парламентарій у четвер знову звернувся до Т. Ягланда з листом, у якому просить посприяти звільненню Н. Савченко, використовуючи свої контакти із представниками російської влади.

Водночас на закритому моніторинговому комітеті ПАРЄ начебто прийнято рішення про те, що асамблея готуватиме окрему резолюцію із наслідками для російської влади. Цю інформацію В. Ар’єв повідомив, спираючись на слова свого колеги Сергія Соболєва, який був присутнім на засіданні цього комітету. Схоже на те, що незабаром «список Савченко» доповнить так званий «список Магнітського».

Інший член української делегації в ПАРЄ Леонід Ємець висловив надзвичайну вдячність за ті санкції, які вже нині працюють проти країни-агресора. Вони, мовляв, реально дієві. Дипломатичні шляхи не вирізняються особливою швидкістю, наголосив депутат від «Народного фронту», але нині терміновість дій особливо важлива, адже життя Надії під загрозою. З огляду на це парламентарій зазначив: «Ми вимагаємо від членів ПАРЄ не просто чіткої позиції, а швидкої реакції, яка має бути ефективною».