Соціальне забезпечення є одним із прав людини, і незалежно від того, де проживає, вона повинна мати гарантований базовий рівень соціального захисту. Такі гарантії закладено в Конвенції Міжнародної організації праці №102 про мінімальні норми соціального забезпечення, яку найближчим часом має ратифікувати Верховна Рада. «Відповідний проект закону Президент вніс до парламенту. Сподіваюся, що найближчим часом його буде ратифіковано», — заявила голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та пенсійного забезпечення Людмила Денісова під час учорашнього круглого столу.


За її словами, аналіз положень законодавства України свідчить про те, що вітчизняні норми не лише відповідають конвенції №102, а за деякими чинниками перевищують її мінімальні вимоги. Зокрема, в Україні охоплено ширше коло осіб, яким гарантується соціальний захист, вищими є деякі розміри допомог та виплат.


Голова комітету також відзначила, що для України проблемою в цій сфері є велике навантаження на бюджет держави. «У 2016 році найбільшою статтею видатків держбюджету є витрати на соціальний захист та соціальне забезпечення, частка яких у загальній системі витрат становить 154,2 мільярда гривень. Ураховуючи, що національна система соціального захисту включає в себе розгалужену мережу соціальних пільг та виплат з дублюванням певних функцій, приєднання до конвенції дасть змогу сформувати виважену соціальну політику, яка базуватиметься на міжнародних традиціях», — сказала парламентарій.

 

Керівник відділу соціальної політики, управління і стандартів Департаменту соціального захисту регіонального офісу Міжнародної організації праці для країн Європи та Центральної Азії Валері Шмітт у свою чергу зазначила, що соціальний захист дає можливість хворим виживати, а вразливим — долати життєві труднощі. Саме тому соціальний захист є однією із стратегічних цілей МОП та основою роботи багатьох агенцій ООН.

«Ми віддані ідеї підтримки Верховної Ради та уряду в питанні соціального захисту в Україні. Ратифікація конвенції №102 та європейського Кодексу соціального захисту — це два основні кроки на цьому шляху», — наголосила Валері Шмітт.

Заступник міністра соціальної політики Віктор Іванкевич підкреслив, що загострення соціально-економічної ситуації в країні змушує шукати додаткові інструменти для зменшення бідності.

Також він повідомив, що на початку березня уряд уже схвалив стратегію подолання бідності, тож ратифікація конвенції дасть змогу нашій країні продовжити реформування системи зайнятості, охорони здоров’я, пенсійного забезпечення та соціального страхування, спираючись на мінімальні норми соцзабезпечення.

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова (праворуч) і національний координатор МОП Сергій Савчук.