Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк повинен добровільно піти у відставку з посади глави уряду, заявив після четвергової наради голів парламентських фракцій лідер фракції Блок Петра Порошенка Юрій Луценко. Водночас він повідомив, що запропонував провести в понеділок зустріч прем’єра з коаліцією, щоб отримати відповіді на запитання, які турбують і главу уряду, і народних депутатів. Щоправда, судячи з висловленої Ю. Луценком позиції, під час цієї зустрічі може йтися про відставку чинного прем’єра.

 

«Україна в своєму розвитку дійшла до межі, де вона має вибрати: або зберігати стару систему, коли влада й олігархи разом реалізують економічну політику, або обрати справжню європейську політику, коли і олігархи, і партійний бізнес відокремлені від прийняття урядових рішень», — зазначив голова фракції БПП, зауваживши, що останнім часом уряд похапцем ухвалює масові рішення, якими призначає представників олігархічних сімей до тих чи інших наглядових рад чи державних корпорацій. «Я казав про це під час звіту уряду з парламентської трибуни і наполягаю на цьому тепер: партійний бізнес і олігархи мають бути усунуті від економіки — інакше країна не зможе далі розвиватися, а олігархи ніколи не приймуть тих рішень, яких потребує Україна», — наголосив політик.

Відтак він висловив переконання, що навіть якщо фракції Радикальної партії чи «Самопомочі» повернуться до коаліції, до чого їх закликає прем’єр, то це аж ніяк не зніме питання усунення олігархів від ухвалення державних рішень. «Це розуміють в українському парламенті, це розуміють в Європарламенті, який ми відвідали минулого тижня, це розуміє Президент України», — сказав Ю. Луценко та закликав усвідомити це главу уряду. «А писати листи Президенту України через Fіnancіal Tіmes (ідеться про інтерв’ю прем’єра цьому виданню, в якому Арсеній Яценюк нарікає, що хоч уряд пережив у парламенті вотум довіри, проте атаки на нього, в тому числі з боку фракції Блоку Петра Порошенка, тривають. «Якщо Президент не хоче працювати зі мною і якщо його фракція категорично проти цього уряду і цього прем’єра... За всієї поваги прошу взяти на себе відповідальність сформувати уряд, представити програму нового уряду українському народу і сформувати нову коаліцію», — сказав він в інтерв’ю Fіnancіal Tіmes та, звертаючись до Президента, додав: «Підтримайте мене або звільніть». — С.К.) є, м’яко кажучи, дивним. Пропонувати Президенту у статті в американській газеті подумати над зміною прем’єра може лише людина, яка забула, що в нас парламентсько-президентська республіка, де не Президент наймає уряд на роботу, а парламент. Можливо, Арсеній Петрович сумує за тими часами, коли саме на Банковій призначали прем’єра і міністрів, і він так радо відвідував це приміщення? Але нині часи змінилися. Саме парламент наймає уряд і диктує економічну політику», — сказав Ю. Луценко й наголосив, що фракція БПП дала незадовільну оцінку діяльності та голосувала за недовіру цьому уряду, бо вважає, що він не виконав ключового завдання — не змінив менеджмент у державних монополіях, не знищив корупцію на митницях та в багатьох інших напрямах економічного життя. «Ми вважаємо, що нинішній уряд вже не зможе цього зробити та вимагаємо зміни політики і зміни всього складу Кабінету Міністрів», — сказав він і висловив побажання, щоб про це можна було прямо сказати під час зустрічі прем’єра з коаліцією, бо далі робити вигляд, наче на вулиці Грушевського — між парламентом і найнятим ним Кабінетом Міністрів — усе нормально, — неможливо.

Відповідаючи на запитання щодо можливих кандидатур на посаду глави уряду, Ю. Луценко зазначив, що фракція БПП не має амбіцій призначити свого прем’єра та що ним стане той, кого підтримають 226 голосів. «Але перед розмовами про кандидатури нам треба отримати відповідальне рішення прем’єра, і ми хочемо, щоб свою пропозицію озвучив «Народний фронт». Ми підтримаємо того кандидата, який зможе припинити партійний бізнес, зв’язки з олігархами, відновити співпрацю з міжнародними фінансовими інституціями, зняти корупційний тиск із митниці та податківців, а також отримає довіру всіх фракцій Майдану, включно з «Народним фронтом», — зазначив він і запевнив, що фракція БПП готова підтримати будь-якого кандидата від «Народного фронту», «Самопомочі» чи інших фракцій, який виконуватиме цю програму та здобуде підтримку у 226 голосів у залі.

Натомість керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак, коментуючи заклик Юрія Луценка до добровільної відставки прем’єра, зауважив, що той, певно, запрацювався. «Часом таке враження, що окремим представникам українського політикуму видали одну заїжджену платівку. Я не маю на увазі шановного Юрія Віталійовича, але, здається, почуття міри почало зраджувати і його. Може, він запрацювався і повторює одне й те саме як мантру, — зауважив він та наголосив, що в інтерв’ю Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка міститься чітке і зрозуміле звернення до Президента України і членів парламентської коаліції: або дати можливість працювати оновленому складу уряду, або відправити його у відставку і не займатися торпедуванням роботи. «Це чітка і зрозуміла позиція. Президент має найбільшу фракцію в парламенті. Фактично сьогодні від його волі залежить: країна продовжує реформи чи стає на паузу. Тож у волі Президента: чи країна продовжує розвиватися, чи освоює сценарій 2005 року», — зазначив М. Бурбак та додав, що наразі м’яч на полі Президента і коаліції, які мають узяти на себе політичну відповідальність. «А Луценку варто сходити в адміністрацію Президента, погодити там рішення всієї своєї фракції і оголосити його країні, а не займатися марнослів’ям», — наголосив керівник фракції «Народний фронт».

Про неможливість подальшої співпраці з чинним прем’єром після наради також заявив керівник фракції «Самопоміч» Олег Березюк. За його словами, досвід попередніх двох років засвідчує, що управлінські здібності чинного прем’єра як публічного менеджера державного масштабу є недостатніми для управління країною. «Він мав два роки, щоб озвучити найдієвіші плани, але сьогодні ми бачимо, що ці заяви не підтверджені діяльністю впродовж минулих років. Це дуже важливий аргумент для того, щоб розуміти, добрий чи поганий був управлінський процес під головування чинного прем’єра. Тому наша чітка позиція полягає в тому, що Кабінет Міністрів може бути ефективнішим, якщо дати шанс іншому, ефективнішому управлінцю. Водночас треба мати на увазі, що деякі з чинних міністрів можуть залишитися на своїх посадах», — сказав О. Березюк та висловив переконання, що в парламенті є 226 голосів для призначення нових людей, котрі здатні започаткувати нову еру в діяльності Кабінету Міністрів.

Представник фракції «Батьківщина» Борис Тарасюк, зазначивши, що його політична сила вже давно підтримує позицію, аналогічну тій, яку висловив Юрій Луценко. «Саме фракція «Батьківщина» тривалий час вимагає відправити цей уряд у відставку, оскільки він не виправдав покладених на нього сподівань, проводив антинародну соціальну політику, необґрунтовано підвищував тарифи для населення та продовжує робити це нині. І хоч ми не раз пропонували, як вирішити ці питання, уряд до цього не дослуховувався. Тому фракція «Батьківщина», яка не мала і не має партійного бізнесу, однозначно підтримуватиме зміну уряду. І не має значення, хто очолюватиме новий Кабінет Міністрів, але очевидно, що це має бути непартійна кандидатура, а сам уряд має бути технічним до того часу, поки не буде оголошено дострокові парламентські вибори», — сказав Б. Тарасюк.

А от лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко переконаний, що «Україні не потрібні позачергові вибори, бо вони ще більше розхитають і  без того нестабільну ситуацію в державі». «Ці вибори на руку Путіну, який, думаю, навіть проплачує декого, хто прагне до влади», — зауважив політик. Проте що стосується чинного уряду, то він висловив думку: єдине досягнення Яценюка і Яресько — це підвищення податків та знищення промисловості. Водночас О. Ляшко зазначив, що для Радикальної партії важливі не прізвища міністрів, а їхня програма дій. «Ми готові брати на себе відповідальність, створювати нову коаліцію і уряд та керувати державою. Але попереджаю: нинішній владі буде мало місця, якщо я стану прем’єром», — заявив лідер фракції Радикальної партії.