Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман сподівається на державницьку позицію і проукраїнський підхід ключових політичних сил країни під час пошуку виходу з нинішньої політичної кризи. Про це він заявив після засідання лідерів фракцій і груп в ефірі телеканалу ІCTV. «Більшість говорить про те, що ми маємо знайти вихід з політичної, я би сказав, урядової кризи, яка склалася, і визначити, як далі ми можемо йти щодо формування спільного плану дій», — сказав В. Гройсман.

 

За його словами, лідери фракцій погодилися, що необхідно забезпечити ефективну роботу парламенту по ключових позиціях і продовжити консультації до того часу, поки не буде знайдено рішення урядової та й політичної кризи. Разом з тим, за його словами, «усі розуміють, що дострокові вибори сьогодні є неприйнятними».

На думку глави парламенту, Прем’єр-міністр спільно з власною політичною силою має прийняти рішення щодо подальших кроків задля виходу з кризи. «Вірю в те, що кожен зможе зайняти абсолютно державницьку позицію і прийняти рішення проукраїнське», — зазначив В. Гройсман.

Голова Верховної Ради висловив думку, що політична криза у країні спричинена незадоволеністю громадян якістю державного управління. «Люди бачать певну однобокість реформ, коли реформами називають підняття тарифів чи зменшення пенсій, — зауважив В. Гройсман. — Це не є реформа. Це є певні кроки, які, можливо, і потрібно робити, але треба розуміти, яким чином дати людям більше грошей, яким чином дати людям більше можливостей, щоб вони відчули, що країна рухається в правильному напрямку».

В. Гройсман вчергове наголосив, що для виведення країни з кризи потрібно сформувати План дій з 7—10 конкретних завдань — необхідних змін у країні, навколо якого мають об’єднатися політичні сили. «Треба сформувати наше бачення спільного майбутнього, і це спільне бачення має бути сформоване і прийняте українським суспільством. А далі треба знайти якісного, добросовісного виконавця. І той, хто візьме на себе відповідальність, зможе реалізувати цей План дій», — зазначив В. Гройсман.

Очільник Верховної Ради наголосив, що уряд має бути професійним, якісним, здатним взяти на себе зобов’язання та виправляти ті помилки, які були допущені. За його словами, нинішня криза має стати тим моментом, коли український політикум повинен зробити висновки щодо здійснених у країні перетворень. «Тільки правильна діагностика того, які у нас є проблеми і що ми сьогодні повинні робити, може об’єднати всі політичні сили навколо цієї ідеї», — зауважив В. Гройсман.

Голова Верховної Ради також повідомив, що направив лист до голів парламентів країн—членів ООН із закликом посилити тиск на Росію з метою звільнення усіх українських політичних заручників. «Підписав учора звернення до голів парламентів країн ООН, щоби кожна ця країна визначилася, чим вона може вплинути на агресора, на той дикунський режим, який і Надію Савченко, і наших співгромадян заточив у тюрми і відправив у заслання, для того, щоби була відповідна реакція країн—членів ООН», — сказав В. Гройсман.

За його словами, увесь світ і особливо Україна все робить для того, щоби привернути увагу до «трагедії, яка створена режимом Російської Федерації проти українських героїв». Зокрема, В. Гройсман запевнив, що коаліція і фракції українського парламенту об’єднані довкола того, що треба робити все можливе для звільнення Надії Савченко.

Глава парламенту також наголосив на важливості припинення Надією Савченко сухого голодування. «Це означає, що вона дуже чітко усвідомлює, що потрібна здорова і що вона переможе, — сказав В. Гройсман. — Ми всі об’єднані навколо цього, переживаємо і докладаємо зусилля для того, щоби привернути увагу і включити ті механізми, які дозволять її звільнити найближчим часом».