Голова Верховної Ради Володимир Гройсман учора провів нараду з метою напрацювання шляхів подолання кризи у сфері зайнятості населення. «Із будь-якої кризи треба виходити передусім не через невідомі заходи, а через реальну зайнятість населення, створення робочих місць, — зауважив очільник парламенту. — Кризу зможемо подолати тільки тоді, коли люди розумітимуть, що в них є робота, є завтрашній день, що вони можуть отримувати нормальну заробітну плату, а це безпосередньо залежить від нас з вами, від нашої взаємодії, від тих рішень, які ми напрацюємо».

У нараді взяли участь в. о. директора Державного центру зайнятості Наталія Зінкевич, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. Птухи НАНУ Елла Лібанова, національний координатор Міжнародної організації праці Сергій Савчук, президент Асоціації системних інтеграторів Dіgіtal Ukraіne Оксана Борисенко, а також представники Міжнародного центру розвитку підприємництва та менеджменту, Федерації профспілок, Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття, регіонального офісу Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні, Асоціації «Дорожні організації України», Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України, Всеукраїнської асоціації автоперевізників, громадської спілки «Аграрний союз України» та сайту Rabota. ua. Під час зібрання говорили про реальний стан на ринку зайнятості населення, роботу системи, її проблеми та шляхи подолання кризи.

За словами глави парламенту, очевидно, що система зайнятості нині потребує змін через свою недосконалість та малу результативність. Саме тому необхідно розуміти, яких заходів необхідно вжити, в тому числі на законодавчому рівні, для того, щоб ситуація почала змінюватися на краще. Так, значний потенціал у створенні робочих місць полягає в реалізації інфраструктурних проектів, а також у розвитку аграрної галузі, зауважив Володимир Гройсман. Важливо також підтримувати вітчизняний ІТ-сектор, який здатен «стати точкою підтримки розвитку національної економіки», зазначив він.

Водночас фахівці наголосили, що вітчизняний ринок праці опинився в стані кризи та потребує змін і приведення у відповідність до європейських стандартів. Зокрема, в Україні значно знизився попит на робочу силу. У зв’язку з цим важливо забезпечити реальні стимули для роботодавців щодо створення робочих місць, особливо у сьогоднішніх умовах військової агресії, та активізацію безробітних до пошуків роботи. Також застаріли визначені в українському законодавстві підходи до регулювання цієї сфери. Саме тому необхідно внести зміни до чинного закону про зайнятість населення, підкреслили учасники обговорення. На часі також зміна системи роботи Центрів зайнятості та їх переформатування на кшталт рекрутингових агентств, а також запровадження моніторингу потреб ринку праці, зауважили експерти.

Серед інших проблем сфери — підвищення рентабельності праці та легалізація зайнятості населення. Фахівці зазначили, що нині немає стимулів працювати легально.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

 

 

 

Учасники наради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.