Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 18-й тур.
11 березня. «Карпати» — «Динамо». 1:2. Львів. «Арена-Львів». 14 656 глядачів. Рефері — Труханов (Харків). Голи: Чачуа, 28 — Теодорчик, 55, Ярмоленко, 64.
12 березня. «Олександрія» — «Олімпік». 0:0. Олександрія. КСК «Ніка». 2 000 глядачів. Рефері — Романов (Дніпропетровськ). Вилучено Петрова («Олімпік», 22, пряма червона картка).
«Зоря» — «Чорноморець». 4:0. Запоріжжя. «Славутич-Арена». 1 000 глядачів. Рефері — Грисьо (Львів). Голи: Караваєв, 54, Тотовицький, 68, Будківський, 72, Любенович, 83. На 7-й хвилині Будківський («Зоря») не реалізував пенальті (стійка). Вилучено Азацького («Чорноморець», 5, пряма червона картка).
Матч «Ворскла» — «Металург» не відбувся.
13 березня. «Говерла» — «Металіст». 1:0. Ужгород. «Авангард». 1 310 глядачів. Рефері — Головков (Луганська область). Гол: Гончар, 34. На 52-й хвилині Сергійчук («Говерла») не реалізував пенальті (воротар).
«Волинь» — «Сталь». 1:0. Луцьк. «Авангард». 2 850 глядачів. Рефері — Пасхал (Херсон). Гол: Хомченко, 54.
«Дніпро» — «Шахтар». 4:1. Голи: Руїс, 10, Малишев, 23, Шахов, 44, Зозуля, 50, Безус, 90+3 (п).
«Дніпро»: Лаштувка, Федецький, Гуйє, Чигринський, Матос, Руїс (Гама,72), Шахов, Політило, Лучкевич, Матеус (Назаренко, 90), Зозуля (Безус, 83). Тренер — Мирон Маркевич.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кривцов, Ордець (Ракицький, 46), Шевчук, Степаненко, Малишев, Коваленко, Едуардо, Марлос (Нем, 46), Феррейра (Гладкий, 68). Тренер — Мірча Луческу.
Рефері — Арановський (Київ).
Дніпропетровськ. «Дніпро-Арена». 16 066 глядачів.

***

Центральний матч туру грався в Дніпропетровську. У тому, що господарі виграли, нічого незвичайного немає. А от рахунок, з яким «Шахтар» поступився, викликає певний подив. Здавалося, що після перемоги над «Андерлехтом» у Лізі Європи донеччани успішно зіграють і проти «Дніпра», який у попередньому турі в матчі з «Динамо» мав відверто блідий вигляд.
Однак здивував склад гостей, вірніше, лінія оборони, в центрі якої були відсутні досвідчені Кучер і Ракицький. І це була, либонь, головна помилка Луческу.
А ота київська невдача, мабуть, добряче зачепила самолюбство дніпропетровців. Тому вони вирішили: де, як не в домашньому поєдинку з «гірниками», спробувати реабілітуватися. І впоралися з цим завданням на тисячу відсотків. Ефектно відкривши рахунок, підопічні Маркевича не відійшли назад, не виставили оборонні редути, а навпаки, атакували хвацько і завзято.

М’яч, який вони пропустили, був швидше непорозумінням. Адже дніпряни не знітилися й обраного темпу не знизили. Шахов забив м’яч «у роздягальню», Зозуля (найкращий і найактивніший у складі господарів) збільшив рахунок. А Безус (на знімку), майстерно реалізувавши пенальті, довів рахунок до розгромного.

***

Мірча Луческу визнав перевагу суперника: «Заслужена перемога «Дніпра» — нічого не скажеш. Господарі мали більше бажання, були агресивнішими. Вони більше рухалися. «Дніпро» краще адаптувався до непростого поля, діяв тактично грамотно».
Настрій у Мирона Маркевича відповідав рахунку на табло.
«Хлопці як слід налаштувалися, ми їм у цьому допомогли, мої помічники добре попрацювали з командою, — розповів тренер. — Не казатиму, що це закономірний результат, але ми відчували, що можемо виграти.
Судячи із сьогоднішньої зустрічі, Зозуля й справді повернувся. Я радий цьому, Роман — лідер команди. Сьогодні він був душею колективу. Либонь, це був наш вечір».

***

Поразкою «Шахтаря» скористалося «Динамо», котре переграло «Карпати» і стало одноосібним лідером. Хоча киянам для успіху у Львові довелося проявити характер. Адже господарі чинили їм гідний опір.
Активність львів’ян принесла результат: на швидкості добре попрацював Кадимян, віддав гольову передачу на Чачуа, якого столичні оборонці просто загубили. До перерви намагання киян змінити результат були марними. І щоб врятуватися, гостям відводилося 45 хвилин. Після відпочинку вони, включивши швидкості, домоглися бажаного.

Спочатку футболісти «Динамо» розіграли результативну триходівку: Гусєв, Гармаш і Теодорчик. Польський нападник в один дотик завершив справу. А потім Гармаш знову успішно виступив у ролі асистента вже для Ярмоленка (на знімку), котрий ефектним фірмовим обвідним ударом з лінії карного майданчика вразив ціль. Варто сказати й про те, що Сергій Ребров довірив дебютувати за головну команду Оріховському та Бесєдіну, хоча в останнього досвід гри в УПЛ уже був (у складі «Металіста»).

Фото shakhtar.com та Євгена КРАВСА.