Відома сумська журналістка Олена Адаменко одержала на свою електронну пошту листа. Там сказано: «...Більше не треба писати про бензин. Він взагалі тут ні до чого, зате легко розливається і добре загоряється. Може бути небезпечно, особливо, для людей».
Останнім часом Олена Адаменко підготувала кілька відеорепортажів про нелегальну торгівлю пальним у Сумах. Було чимало публікацій на цю тему і в Інтернеті. Бензином торгують у гаражах, і коштує він там на 3—4 гривні дешевше, ніж на заправках. Олена переконана, що до «кришування» нелегального бізнесу причетні правоохоронці. Один із її сюжетів показав центральний телеканал.

— Після виходу мого матеріалу поліцейське начальство у Сумах отримало по шапці, — розповідає Олена. — Міністерством внутрішніх справ йому було поставлене завдання розібратись у ситуації і встановити причетних до підпільної торгівлі пальним. Невдовзі мені зателефонували з поліції і запропонували взяти участь в операції з викриття нелегальної бензозаправки. Розташована вона в гаражі на вул. Кондратьєва в Сумах. Ми приїхали і почали знімати репортаж. Але я відразу відчула, що тут — щось не те. І інтуїція не підвела. Ми від’їхали на якихось 100—150 метрів від місця, де проводилися слідчо-оперативні дії, де зібралося кілька міліціонерів, і купили бензин в іншому гаражі! Там теж працювала нелегальна точка продажу пального. Як ви думаєте, чи ризикнули б вони торгувати, якби не мали потужного даху? Принаймні, зачинили б гараж на замок і перечекали, поки все не втихомириться. А мені продали бензин і дали телефон, аби зверталась у будь-який момент.
— Як ви думаєте, таких підпільних бензозаправок у Сумах багато?
— Думаю, не менше 20. Знаю ще кілька адрес, які поки що не буду називати. Це — досить серйозний бізнес. Не так давно ми викрили нелегальну бензозаправку на вул. Білопільський шлях, яка також розташована у гаражі. Протягом дня там продавали пального на 20 тис. грн.
— Де беруть те пальне?
— Щодо бензину, який продавали в гаражі на Білопільському Шляху, вже є дані експертного дослідження. Його виготовили в Росії, звідти ж і завезли. Контрабандою. А це означає, що до справи причетні багато людей. Ланцюжок починається на кордоні.
Олена Адаменко впевнена, що за нею стежать. Від гаражів за їхньою машиною їхала чорна «Ауді». Журналістка записала її номер.
— Хороші люди у правоохоронних органах попередили, що проти мене готується провокація, — каже Олена. — Я не знаю, що це буде. І не знаю, коли. Я записала відеозвернення. Воно буде оприлюднене, якщо зі мною чи моєю сім’єю щось трапиться. Там я називаю деякі факти та прізвища, які поки що не звучали. Може бути так, що мені помстяться нескоро, зроблять тривалу паузу. Так вже було...
У 2014 році Олені Адаменко підпалили автомобіль. Каральна акція була символічною, бо вчинена 6 червня — на День журналіста. Зловмисника знайшли. Він начебто знищив автомобілі і заступника міського голови Сум, і ще кількох чоловік. Але Олена не вірить, що це зробив саме той, кого потім судили за підпали.
— Наскільки мені відомо, чоловіка затримали за крадіжку, — каже О. Адаменко. — Покарання загрожувало досить серйозне, і йому, швидше за все, запропонували взяти на себе підпали. За них можна було «віддутися» лише умовним строком. Але суд взагалі виправдав обвинувачуваного. І цілком вмотивовано, бо доказова база щодо підпалів була дуже слабкою. Таким чином, всі залишились задоволені — і міліція, яка нібито розкрила справу, і чоловік, якого відпустили на волю. Незадоволені лише ті, чиї автомобілі згоріли. Але ніхто з нас апеляцію на вирок суду не подавав, бо ми не хочемо, щоб за підпали посадили людину, яка їх не вчиняла. Однак прокуратура судове рішення оскаржила, тож розгляд цієї справи триває.

Сумська область.

Фото надано автором.

P. S. У Сумах побував радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол. Він повідомив, що Арсен Аваков взяв під особистий контроль розслідування кримінального провадження за фактом погроз журналістці Олені Адаменко. Цю справу також контролює начальник головного управління Національної поліції в області Микола Лушпієнко. Аби гарантувати безпеку журналістці, до неї приставили охорону.